Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Voorbeelden van ondersteuning aan mensen met een beperking

Nieuwe brochure Zo kan het ook!

Utrecht, 13 mei 2003 - Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is de brochure Zo kan het ook! verschenen. Deze brochure bevat een aantal voorbeelden van ondersteuning aan mensen met een ernstige verstandelijke beperking in de samenleving. De brochure is opgesteld in samenwerking met de Princenhofgroep, een alliantie van twaalf zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg die samenwerken aan het uitdragen en uitwerken van het gedachtegoed rond community care. De voorbeelden in de brochure zijn ontleend aan de ervaringen die binnen de organisaties van de Princenhofgroep zijn opgedaan.

Mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking moeten net als ieder ander als volwaardige burgers aan de samenleving kunnen deelnemen. De laatste tijd vinden steeds meer ontwikkelingen plaats om dit mogelijk te maken. Dit gebeurt onder andere door mensen met een beperking de zorg die ze nodig hebben, niet in aparte voorzieningen maar in de samenleving te bieden.

Voorbeelden
Zo kan het ook! bevat voorbeelden van gezinsondersteuning en ondersteuning in het onderwijs, van kleinschalig wonen voor mensen met een intensieve ondersteuningsbehoefte en van integratie en keuzevrijheid bij dagbesteding. De voorbeelden illustreren hoe instellingen het gedachtegoed rond community care concreet vorm geven.

Reeks
Zo kan het ook! is de eerste in een reeks brochures die het NIZW en de Princenhofgroep zullen uitbrengen. Binnenkort verschijnen brochures over deelname van kinderen met een beperking aan het reguliere onderwijs en over ondersteund werken voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking.

Website
De brochure Zo kan het ook! is samengesteld door Christien van der Hoeven. De tekst van de brochure is gratis te downloaden vanaf de website van het NIZW, www.nizw.nl. Klik hier.