AUTO RECYCLING NEDERLAND

2 miljoen autowrakken milieuverantwoord gerecycled!

Amsterdam, 16 april 2003

Afgelopen vrijdag 9 mei werd het 2 miljoenste autowrak milieuverantwoord gerecycled. Dit gebeurde op het terrein van Autodemontagebedrijf Verweij te Lopik. De bij Auto Recycling Nederland (ARN) aangesloten autodemontagebedrijven zorgen voor demontage van autowrakken sinds 1995 en hebben met veel trots deze magische grens bereikt. De autodemontagebedrijven halen momenteel maar liefst 19 materialen uit de auto waarvoor een recyclingoplossing is. Samen met de verwerking van het resterende metaal in de auto wordt op deze manier al 86% van het gewicht van de auto gerecycled.

In Nederland hebben we te maken met ongeveer 300.000 autowrakken per jaar. 90% hiervan wordt gedemonteerd door autodemontagebedrijven aangesloten bij ARN. De materialen die vrijkomen bij demontage gaan via gecontracteerde inzamelaars naar diverse recyclingbedrijven in binnen- en buitenland. Deze bedrijven zorgen ervoor dat het grootste gedeelte van de materialen weer nuttig wordt toegepast in verschillende producten. Een aantal materialen worden weer toegepast in nieuwe autos, maar er worden ook veel materialen gebruikt als grondstof voor andere producten. Zo worden van banden rubberen stoeptegels gemaakt, kunststoffen uit bumpers en wieldoppen worden gebruikt in de behuizing van beeldschermen, een deel van de veiligheidsgordels vindt zijn bestemming als boomband en glas wordt verwerkt in nieuw flessenglas en in glaswol etc.

ARN is in 1995 opgericht door de autobranche met als doel tenminste 86% recycling van het gewicht van de auto te realiseren. In 2007 moet dit recyclingpercentage verhoogd zijn naar tenminste 95%. Dit is het directe gevolg van de Europese Richtlijn autowrakken, waarbij het Nederlandse ARN-systeem als voorbeeld heeft gediend.

Foto op aanvraag.
Voor nadere informatie:

Auto Recycling Nederland BV
Janet Kes
(communicatie manager)

Tel: (020) 66 131 81
Fax: (020) 66 131 91
e-mail: janet.kes@arn.nl

15 mei 03 16:58