Korps: Brabant-Noord, plaats: Boxtel 15-05-2003 Dagelijks persbericht district Aa & Dommel

DNA-ONDERZOEK LEIDT TOT AANHOUDING AANRANDER

Met de aanhouding van een 45-jarige man uit Hengelo, heeft de politie een ernstige aanranding, van een vrouw uit Eindhoven, uit 1990 opgelost.

Op 20 december 1990 deed een destijds 19-jarige vrouw uit Eindhoven aangifte van ernstige aanranding. Op die dag reed de vrouw met haar bromfiets over het industrieterrein Ekkersrijt in Son. Doordat haar bromfiets stuk ging, was ze genoodzaakt te voet verder te gaan. Terwijl ze daar liep, kwam haar een man tegemoet gelopen. De man liep haar voorbij. Even later kwam de man gemaskerd terug. Hij greep de vrouw vast en bedreigde haar met een mes. Vervolgens dwong hij haar tot seksuele handelingen. Door de politie werd indertijd een uitgebreid onderzoek ingesteld, waarbij de bloedgroep van de verdachte kon worden vastgesteld. Tijdens het onderzoek in 1990/1991 werd de man uit Hengelo al aangehouden. Er was onvoldoende bewijs, dat de man ook daadwerkelijk de dader was van de aanranding. Daarom is de zaak toen geseponeerd. In die tijd was het niet mogelijk om verdachten te dwingen mee te werken aan een DNA-onderzoek. Verdachten moesten zelfs toestemming geven om materiaal wat beschikbaar was te gebruiken voor zo`n onderzoek.

Eind 2002 is het onderzoek naar de aanranding opnieuw opgepakt door politiemensen van het politieteam Boxtel en van de afdeling Best-Oirschot. Dit werd mede mogelijk door de gewijzigde wetgeving in DNA-onderzoeken. Naar aanleiding van het door het Nederlands Forensisch Instituut uitgevoerde DNA onderzoek is vastgesteld dat de inmiddels 45-jarige man uit Hengelo nog meer kon worden aangemerkt als verdachte van de aanranding. Begin deze week kon de man opnieuw worden aangehouden. Hij is vandaag, donderdag 15 mei, voorgeleid bij de rechter-commissaris die zijn bewaring heeft bevolen.

RIJDEN ONDER INVLOED, Vught

In de nacht van woensdag op donderdag is op de Helvoirtseweg in Vught een 22-jarige man uit Breda aangehouden voor het rijden onder invloed. De automobilist kreeg een rijverbod van één uur en een boete van 190 Euro.

SNELHEIDSCONTROLES, Boxtel/ Sint-Oedenrode

Woensdag zijn bij snelheidscontroles op verschillende locaties in Boxtel in totaal 15 bekeuringen uitgeschreven voor het overtreden van de maximumsnelheid. Bij een radarsnelheidscontrole op de Schijndelsedijk werden in totaal 65 overtredingen van de maximumsnelheid geconstateerd. Woensdagavond zijn bij een snelheidscontrole op de Boskantseweg in Sint-Oedenrode 16 personen bekeurd voor het overschrijden van de maximumsnelheid. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 55 km/u waar maximaal 30 km/u is toegestaan.

RIJBEWIJS SNELHEIDSOVERTREDER INGEVORDERD, Haaren

Donderdagochtend is op de N65 ter hoogte van Haaren een 25-jarige man uit Udenhout aangehouden voor het overtreden van de maximumsnelheid. De man reed met 150 km/u op een weg waar maximaal 80 km/u is toegestaan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.