Gemeente Dordrecht


---

Dordrecht Evenementenstad van het jaar!

Vincent Brinkhof

Dordrecht is Evenementenstad van het jaar. De jury van de Nationale Evenementenprijzen was unaniem onder de indruk van de wijze waarop Dordrecht in slechts enkele jaren een goed werkende ondersteunende aanpak heeft ontwikkeld ten aanzien van evenementen. De jury noemde spraakmakende evenementen die verschillende doeleinden in de stad ten goede komen. Een mooie combinatie van durf en gedegenheid.

Wethouder Cok Sas, die namens het gemeentebestuur bij de prijsuitreiking aanwezig was, zegt trots te zijn op het behalen van de titel. Hij vindt de inzet van de vele evenementenorganisatoren bewonderenswaardig en ziet de titel als erkenning voor de gemeentelijke aanpak.

Dordrecht passeert met het behalen van de titel Rotterdam en Almere. Rotterdam, die vorig jaar werd uitgeroepen tot Evenementenstad van het jaar, moet dit jaar genoegen nemen met een derde plaats. Almere heeft een tweede plaats. Vijf andere gemeenten (Amsterdam, Breda, Nijmegen, Den Haag/ Scheveningen en Deventer), die actief bezig zijn met evenementen, kregen een nominatie bij de eerste acht maar vielen niet in de prijzen.

Dordrecht werkt actief aan het bevorderen van evenementen in de stad. Al ruim tien jaar ondersteunt de gemeente evenementenorganisatoren met subsidies en hulp van een evenementencoördinator. Omdat er in de periode 2000-2004 veel bouwactiviteiten in de Dordtse binnenstad zijn, is besloten tot de oprichting van het Vitaliteitsfonds. Met het geld uit dit fonds (EUR4,54 miljoen voor een periode van vier jaar) krijgen nieuwe evenementen een kans en kunnen bestaande evenementen zich professionaliseren. Het Evenementenbureau ondersteunt organisatoren bij de organisatie van het evenement. De gemeente stuurt op een totaalaanpak; qua faciliteiten, beleid, begeleiding, subsidiemogelijkheden en hand- en spandiensten. Ook geeft de gemeente een push in de communicatie, door in de Dit is Dordrecht-campagne evenementen voor het voetlicht te brengen.