Gemeente Leiden

Vernieuwing zwembad de Zijl bijna voltooid

Het Palma de Mallorca van de buurt

Publicatiedatum: 15 mei 2003

Het is een bijzonder gezicht, een recreatiebad in wording. De vaste klanten van zwembad de Zijl kunnen daar ongetwijfeld over meepraten. Terwijl ze in de binnenbaden gewoon konden doorzwemmen, onderging het voormalige buitenbad een ingrijpende vernieuwing. Al sinds februari vorig jaar zijn de werkzaamheden aan de gang. Nu is het einde in zicht. En het resultaat is er wel naar: binnenkort kan Leiden zeven dagen in de week genieten van veelzijdig vermaak.

Het zwembad gaat in combinatie met de gloednieuwe sporthal een toekomst tegemoet als sportcentrum de Zijl. De twee zijn aan elkaar verbonden door een ruime horecagelegenheid, die binnendoor bereikbaar is voor zowel sporthalbezoekers als binnen- en buitenzwemmers. Dit is het hart van het grote complex.

Karel Caron, manager van het Sportbedrijf en nauw betrokken bij het hele traject, beschrijft de situatie. Hoewel er in deze laatste maand nog druk gewerkt wordt, ziet hij het al helemaal voor zich. Hier komt een cirkelvormige bar, wijst hij. En even verderop kunnen mensen als het een mooie dag is gewoon buiten hun versnaperingen kopen.

Hij loopt de trap af naar het recreatiegedeelte. Het eerste wat hier opvalt is de ruimtelijke opzet. Drie van de muren bestaan voornamelijk uit glas, waardoor de zon naar binnen valt. Dit geeft een echt vakantiegevoel. Karel Caron heeft dan ook goed naar de buurtbewoners geluisterd, die zich hard gemaakt hebben voor het project. Niet iedereen kan zomaar naar het buitenland in de zomer vertelt hij. Voor die mensen is het prettig als ze vertier dicht bij huis hebben. Dit is ons Palma de Mallorca, zei één van hen dan ook heel treffend.

Het vertier waar Caron op doelt, bestaat uit verschillende onderdelen. Voor de peuters is er een ondiep gedeelte met een fontein en een klein glijbaantje. Voor de groteren is er onder andere een extra verwarmde whirlpool waarin gebubbeld kan worden, een waterkreek met een versnelde stroming, en een diep basin met een beweegbare bodem. Het oude buitenbad had al een grote waterglijbaan, maar voorheen kon deze alleen in de zomermaanden gebruikt worden. Door de nieuwe, overdekte constructie is deze nu permanent beschikbaar. We hebben de glijbaan bewust niet in het diepe water uit laten komen, maar in een roetsjbaan zegt Caron. Hierdoor kunnen ook kinderen die nog niet zo goed kunnen zwemmen er veilig van afglijden.

Een mooi zwemseizoen

Op 31 mei is er een open dag, en op 2 juni is het recreatiebad voor het eerst open voor publiek.

Dan zal het er ook al echt uitzien als een zwembad vertelt Caron. Mensen hoeven niet bang te zijn dat ze in een bouwput terecht komen!

Nog niet alles zal op die datum al helemaal piekfijn in orde zijn. Het ondiepe buitenbad is hetzelfde als voorheen. Hieromheen komt een speel- en ligweide, waar op dit moment nog aan gewerkt wordt. Het gras groeit niet in een dag, dus dat heeft wat tijd nodig.

Binnen zijn de meeste onderdelen al nagenoeg klaar voor gebruik. De kleedkamers, kluisjes en douches zijn al in afwachting van gebruikers, net als de twee nieuwe zonnebankruimten. Ook onder het zwembad, waar een indrukwekkende installatie zorgt voor de zuivering van het water, is al heel wat werk verricht.

Niets staat een mooi zwemseizoen nog in de weg. Karel Caron is dan ook zeer tevreden.

Al sinds 1986 lopen we met plannen rond, herinnert hij zich. Maar toen was het geld nog niet beschikbaar. Nu gelukkig wel. Vooral voor de jeugd is het leuker, denk ik. Voorheen zag je die één keer in het seizoen, en daarna niet meer, omdat er in andere baden veel meer te doen was. Ook konden ze hier niet zo vaak vrijzwemmen , omdat het bad in gebruik was voor zwemlessen. Nu kunnen de lessen gewoon doorgaan in het oude gedeelte, en kunnen recreatieve zwemmers toch de hele week door van s morgens tot s avonds bij ons terecht. Dat is een grote vooruitgang.

Karel Caron hoopt dan ook dat bezoekers niet één, maar meerdere keren per week naar het zwembad terugkomen.

Voor mij is er echt een droom verwezenlijkt, voegt hij hier nog aan toe. Het heeft een tijdje geduurd, maar nu staat het er dan ook. Het is een verfraaiing voor de buurt en de stad.

Deze pagina is gewijzigd op 15-05-2003