Gemeente Leiden

Nieuwe kansen op werk voor 'stille arbeidsreserve'

Publicatiedatum: 15 mei 2003

Denkt u er wel eens aan om (weer) te gaan werken? Heeft u behoefte aan een nieuwe uitdaging? Natuurlijk kunt u zelf op zoek gaan, maar het is ook mogelijk dat iemand u hierbij helpt. De gemeenten Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude zijn een project begonnen om het voor bepaalde groepen mensen makkelijker te maken een plaats te vinden op de arbeidsmarkt.

Stille arbeidsreserve

SOZA - Het gaat om mensen die nu niet werken en geen recht hebben op een uitkering. Bijvoorbeeld omdat er een partner is die het inkomen verdient. Of mensen die een uitkering krijgen volgens de Algemene nabestaandenwet. Zij vormen de zogenaamde stille arbeidsreserve; zij zijn niet verplicht te werken, maar kúnnen dit wel! In de toekomst zal voor sommige delen van de arbeidsmarkt, heel moeilijk personeel te krijgen zijn. Doel van het project is dan ook om in contact te komen met deze 'stille arbeidsreserve' om zo het tekort aan personeel weer op tijd aan te vullen. Daarnaast willen de betrokken gemeenten met het project een bijdrage leveren aan de emancipatie van vrouwen en allochtonen.

Is deze kans op werk iets voor u?

Behoort u tot de groep 'stille arbeidsreserve' en wilt u aan het werk? Door mee te doen aan het project vergroot u uw kansen op werk! U kunt contact opnemen met TMP Hudson. Het telefoonnummer is (071) 52 43 910. Vraagt u naar Ray Akerboom.

Wat kunt u verwachten?

Als u zich voor het project stille arbeidsreserve aanmeldt, krijgt u eerst een gesprek met een consulent van TMP Hudson (het bedrijf dat voor het vinden van 'stille arbeidsreserve' is ingehuurd). Als u behoort tot de groep van 'stille arbeidsreserve' en u wilt graag aan het werk dan wordt u doorverwezen naar het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Als u snel aan de slag kunt, dan zal het CWI u helpen met het vinden van een baan. Als extra begeleiding of scholing nodig is dan zal het CWI een gesprek met u daarover hebben. Zij stellen dan met u een adviesrapport op. Het adviesrapport wordt doorgestuurd naar een consulent van de afdeling Toeleiding van Sociale Zaken. Samen met deze consulent wordt met u besproken bij welk bedrijf u een traject kunt volgen om de mogelijkheden voor het verkrijgen van een baan te vergroten.

In de komende drie weken publiceren wij drie interviews met mensen die zich voor het project hebben aangemeld. Deze week het eerste interview.

De heer T. Michielsen : Ik wil graag weer aan het werk, maar de tijd zit tegen!

Spijt als haren op zijn hoofd heeft Thijs Michielsen (33) dat hij een jaar geleden zijn baan bij de Belastingdienst heeft opgezegd om een eigen bedrijf te starten. Daar heeft hij zich falikant op verkeken: omdat het te lang duurde voordat hij zijn investeringen eruit had, moest hij al snel weer op zoek naar een baan. Dat viel niet mee: Ik wil graag weer aan het werk, maar de tijd zit tegen. Door de groeiende werkloosheid is het me nog altijd niet gelukt weer aan de bak te komen. Ik solliciteer me suf.

Om toch aan geld te komen (voor een WW-uitkering komt hij niet in aanmerking omdat hij zelf zijn baan heeft opgezegd) is zijn vrouw fulltime gaan werken als kok in een Thais restaurant. De verzorging van hun twee kinderen (gehoorzaam spelend op de bank) neemt hij nu voor zijn rekening. Dat doe ik met liefde hoor, maar ik wil toch graag weer aan het werk. Al was het alleen maar omdat het inkomen van mijn vrouw vrij laag is. Maar daarnaast merk ik ook dat ik steeds verder van de maatschappij kom te staan.

Tot een jaar geleden was hij behandelfunctionaris bij de Belastingen. In die hoedanigheid kreeg hij alle formulieren op zijn bureau die niet door de computer konden worden afgehandeld. Een gedeelte daarvan beoordeelde hij zelf, een ander gedeelte verwees hij door naar een specialist. Achteraf betreurt hij zijn keuze om ontslag te nemen. Als hij allemaal van tevoren had geweten wat er zou gebeuren, zou hij het anders hebben gedaan. Maar gedane zaken nemen geen keer en dus solliciteert hij nu drie, vier keer in de week naar een nieuwe baan. Helaas nog zonder resultaat.

Gelukkig wees zijn moeder hem na het lezen van een krantenartikel op het project 'stille arbeidsreserve'. Een kans die hij met beide handen aangreep, hoewel hij ondertussen ook zelf blijft proberen om een baan te vinden. Op het moment dat wij hem spreken, heeft hij het eerste gesprek met TMP Hudson net achter de rug. Daarin heeft hij aangegeven liefst weer in de fiscaal-administratieve sector aan de slag te gaan. Maar ik heb een goede opleiding genoten, ben handig met de computer en heb bovendien een brede belangstelling, dus ik ben ook heel goed inzetbaar in andere courante functies.

Een paar andere wensen heeft hij ook. Zo zou hij heel graag nog eens in Thailand (het land waar zijn vrouw vandaan komt) willen werken, bijvoorbeeld als reisadviseur. Praktische en financiële bezwaren weerhouden hem daar nog van. Een gezamenlijke droom hebben hij en zn vrouw ook, namelijk een eigen Thais restaurant beginnen. Liefst in Leiderdorp. De keuken zou dan het domein van zijn vrouw worden en hijzelf zou de bedrijfsvoering voor zn rekening nemen en als gastheer optreden. Echter, ook dit idee is moeilijk te realiseren. Het is lastig een geschikte ruimte te vinden. Bovendien, de banken staan in deze tijd van economische neergang - niet te springen om er geld in te steken. Reden om dit idee voorlopig te laten voor wat het is. En dus richt hij zijn pijlen nu eerst op een baan in de fiscaal-administratieve sector.

Deze pagina is gewijzigd op 15-05-2003