Gemeente Eindhoven

Persbericht: 15 mei 2003, no. 85

Enquête onder raadsleden 100.000-plus gemeenten

Eindhoven gaat voor gratis

Bijna driekwart van de raadsleden van de 100.000-plus gemeenten ondersteunt het streven van de gemeente Eindhoven, om het tarief als breekijzer te gebruiken in haar streven het openbaar vervoer te stimuleren.

Een grote meerderheid van de raadsleden (80%) is van mening dat de toenemende automobiliteit slecht is voor de bereikbaarheid van de binnensteden. Het is daarom beter dat de verwachtte mobiliteitsgroei door een ander vervoermiddel dan de auto wordt opgevangen. Voor fiets en openbaar vervoer worden (in de steden) veel meer groeimogelijkheden gezien dan voor de auto. Bezuinigen op het openbaar vervoer werkt volgens de raadsleden negatief (85%).

In het samenwerkingsprogramma Samen Stad heeft het Eindhovense college van B&W een projectwethouder benoemd die de mogelijkheden gaat onderzoeken om met drastische verlagingen van de tarieven, en als het kan gratis, meer reizigers in de bus te krijgen. Het tarief zou daarbij kunnen worden gebruikt als breekijzer.
In het kader van dat project is dit onderzoek gehouden onder de raadsleden van de 25 grootste gemeenten (100.000 inwoners of meer) van Nederland. Het onderzoek had als doel te achterhalen of raadsleden in de Nederlandse grote steden zich ook zorgen maken over de problemen die de toename van het autoverkeer veroorzaakt en of zij het streven van het Eindhovense college van B&W steunen. In totaal zijn ongeveer 800 raadsleden benaderd. Bijna 300 raadsleden hebben aan het onderzoek meegewerkt (ruim 35%), goed verdeeld over alle steden en partijen.

Bijna unaniem zijn de raadsleden van mening dat om de bereikbaarheid van de binnensteden te waarborgen, het openbaar vervoer moet worden verbeterd en gestimuleerd. Stimuleringsmaatregelen voor het openbaar vervoer kunnen volgens de raadsleden een bijdrage leveren aan het terugdringen van de automobiliteit.
Bijna tweederde deel van de raadsleden van de 100.000-plus gemeenten is bereid geld ter beschikking te stellen voor verbetering van de verkeersinfrastructuur voor fiets en openbaar vervoer, slechts 20% zou dat willen doen voor de auto.

Dit zijn de voornaamste conclusies van het door de afdeling Bestuursinformatie en Onderzoek van de Gemeente Eindhoven uitgevoerde onderzoek. De resultaten staan beschreven in het rapport Eindhoven gaat voor gratis (rapportnummer 941). Het rapport is op te vragen bij de afdeling BiO (tel. 040 238 23 38) of te downloaden via internet (stad/ feiten en cijfers/rapporten).

© 2003 Gemeente Eindhoven