ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV woedend op gemeente Amsterdam

Amsterdam, 15 mei 2003

ABVAKABO FNV is woedend op de gemeente Amsterdam, die vandaag bezuinigingsvoorstellen openbaar maakte. Daaruit zou blijken dat er 600 tot 700 banen worden geschrapt in de hoofdstad. De grootste bond van gemeenteambtenaren in Amsterdam werd vandaag overvallen door dit bericht, en is woedend. Ruud Cornelisse, regiobestuurder van ABVAKABO FNV in Amsterdam, noemt gedwongen ontslagen onbespreekbaar.

ABVAKABO FNV is van mening dat ook hier weer wordt bezuinigd, over de ruggen van ambtenaren, zonder dat daar een doordacht plan aan ten grondslag ligt. Ruud Cornelisse: 'Welke taken vervallen er dan? De werkdruk bij de gemeente is al hoog, daar kan echt niets meer bij, hoor'. De gemeente stelt dat er minder plannenmakers moeten komen, maar wil de bezuinigde gelden inzetten voor nieuw beleid. 'En wie gaat dat nieuwe beleid dan maken', vraagt Cornelisse zich af. Gedwongen ontslagen zijn wat hem betreft in elk geval uit den boze. ABVAKABO FNV heeft een aantal maanden geleden al gevraagd om een gesprek over mogelijke bezuinigingen. De gemeentelijke werkgever weigerde dit. Wel zou de vakbond worden ingelicht over de plannen. 'Dat is dus niet gebeurd', aldus Cornelisse.

ABVAKABO FNV constateert dat de burger vraagt om goede service, een betere dienstverlening, en een kwalitatief goede overheid. Tegelijkertijd wordt er bezuinigd op de mensen die dat moeten waarmaken. 'De politieke opdrachtgevers moeten keuzes durven maken', aldus de bond. Daarom pleit ABVAKABO FNV voor een takendiscussie: eerst bezien welke taken de overheid moet uitvoeren, en dan kijken hoeveel mensen je daarvoor nodig hebt.
Op 23 mei 2003 hebben de bonden een gesprek met de gemeentelijke werkgever.

In Amsterdam werken ongeveer 22.000 ambtenaren, waarvan er bijna 11.000 lid zijn van ABVAKABO FNV.

Meer informatie:
Ruud Cornelisse regiobestuurder Amsterdam (06) 51218347
Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

15 mei 03 17:31