Ingezonden persbericht


Persbericht van Pax Christi Nederland

Afrikaanse Pax Christi beweging luidt noodklok bij Kofi Annan over de situatie in Bunia.

Leden en parterorganisaties van de Pax Christi beweging in het Grote Meren gebied, hebben een brandbrief gestuurd aan VN-secretaris Koffi Annan over de dramatische situatie in de regio Ituro en de stad Bunia in het bijzonder. Pax Christi Nederland heeft de brief inmiddels verder geleid naar de Nederlandse minister van Buitenlanfdse Zaken, Jaap de Hoop Scheffer.

De elf Congolese en Rwandese Pax Christi organisaties die in Bakuvu samen confereren met hun Nederlandse, Vlaamse en Duitse zusterbewegingen, wijzen de VN op de verontrustende botsingen die al sinds 2 mei j.l. tussen strijders van de Lendu en de Hema milities plaats vinden. Er zijn hierbij inmiddels vele duizenden doden gevallen en er zijn grote aantallen daklozen, omdat omdat talloze dorpen zijn verwoest. Ook scholen, hospitalen en kerken moeten het ontgelden. De stad Bunia is goeddeels ontvolkt en de achtergebleven burgers zitten klem tussen de strijdende partijen. De Pax Christi beweging in het Grote Merengebied bevelen Koffi Anan aan:


1. om het lopende mandaat voor MONUC (Mission d'Observation des Nations Unies) te veranderen in een opdracht om de burgerbevolking onmiddellijk te beschermen;
2. het Ugandese leger te doen vervangen door soldaten van MONUC;
3. krachten te bundelen om kindsoldaten te ontwapenen;
4. onafhankelijk onderzoek op gang te brengen over de recente slachtingen in Bunia;
5. ontwapening van alle etnische milities (Hema, Lendu, Ngiti) in Ituri te bewerkstelligen;
6. pressie van de Veiligheidsraad uit te oefenen op alle partijen om de vredesaccoorden voor de DR Congo uit te voeren.