Productschap Diervoeder

15/05/2003

Borging van voorschakels diervoedersector

De laatste tijd bereiken ons signalen dat GMP-gecertificeerde bedrijven nog steeds problemen hebben met leveranciers, die niet de vereiste kwaliteitsborging toepassen. Met nadruk moet worden gesteld dat het niet acceptabel is in het kader van de GMP-regeling diervoedersector van deze leveranciers af te nemen, behoudens de gevallen waarvoor een actieplan is voorzien. De GMP-regeling eist dat uitsluitend producten uit een geborgde keten afgenomen en verwerkt worden. Alle schakels in de keten (ook de handelaren) dienen als zodanig gecertificeerd te zijn.

De GMP-regeling staat verschillende vormen van gecertificeerde kwaliteitsborging toe. Deze mogelijkheden zijn:
1) De leverancier is gecertificeerd volgens de GMP-regeling, of
2) De leverancier neemt deel aan een actieplan voor kwaliteitsborging in het grondstoffenkanaal, of

3) De leverancier is gecertificeerd volgens een door het PDV geaccepteerd (gelijkwaardig) kwaliteitssysteem (b.v. GMP-wegtransport van OVOCOM, en FEMAS in de UK versus de QC-standaard).

Deze opties worden in onderstaand document kort toegelicht. Alleen leveranciers die aantoonbaar aan één van deze opties voldoen, zijn voldoende gekwalificeerd om voedermiddelen te leveren aan GMP+-gecertificeerde bedrijven. Let op: In alle drie de genoemde situaties geldt dat de aanvoer van voedermiddelen aan GMP-erkende bedrijven middels GMP-gecertificeerd transport dient plaats te vinden.