Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag

Directie Sub-Sahara Afrika

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

mei 2003

Behandeld

Roel van der Veen


Kenmerk

DAF-302/03

Telefoon

070-3485198


Blad


1/1


Fax

070-3486607


Bijlage(n)


1


E-Mail

roel-vander.veen@minbuza.nl


Betreft

Beantwoording vragen van de leden Verburg en Eurlings (beiden CDA), Arib, Van Heteren, Bussemaker en Koenders (allen PvdA), Herben (LPF), Giskes (D66), Rouvoet (ChristenUnie), Terpstra (VVD), Kant (SP), Tonkens (GroenLinks) en Van der Staaij (SGP) over de mogelijke steniging van Amina Lawal

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Verburg en Eurlings (beiden CDA), Arib, Van Heteren, Bussemaker en Koenders (allen PvdA), Herben (LPF), Giskes (D66), Rouvoet (ChristenUnie), Terpstra (VVD), Kant (SP), Tonkens (GroenLinks) en Van der Staaij (SGP) over de mogelijke steniging van Amina Lawal. Deze vragen werden ingezonden op 7 mei 2003 met kenmerk 2020311190.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken, op de vragen van de leden Verburg en Eurlings (beiden CDA), Arib, Van Heteren, Bussemaker en Koenders (allen PvdA), Herben (LPF), Giskes (D66), Rouvoet (ChristenUnie), Terpstra (VVD), Kant (SP), Tonkens (GroenLinks) en Van der Staaij (SGP) over de mogelijke steniging van Amina Lawal.

Vraag 1
Bent u op de hoogte van de uitspraak van het Hooggerechtshof in Nigeria, die mevrouw Amina Lawal heeft veroordeeld tot het worden gestenigd na ingraving tot aan de hals?

Antwoord
Volgens mijn informatie dient de zaak Amina Lawal thans niet bij het Hooggerechtshof in Nigeria. Het gerucht dat dit Hof daarover een uitspraak heeft gedaan, is niet op feiten gebaseerd.

Vraag 2
Herinnert u zich de eerder door een aantal Kamerleden gestelde vragen over het toepassen van de Sharia in Nigeria en uw antwoorden en uw toezeggingen daarop?

Antwoord
Ja.

Vraag 3
Bent u bereid om opnieuw en met de grootst mogelijke spoed, alle u ten dienste staande middelen te gebruiken om via het bilaterale, maar zeer zeker ook via het EU-spoor, maximale druk op Nigeria uit te oefenen, om de dreigende steniging alsnog te voorkomen?

Antwoord
Op dit moment dreigt geen steniging van Amina Lawal. De volgende stap in de zaak is het hoger beroep in haar deelstaat Katsina, dat volgens planning voor dient te komen op 3 juni a.s.

Vraag 4
Bent u bereid de Tweede Kamer zo spoedig mogelijk over de door u te nemen stappen te informeren?

Antwoord
Thans overweeg ik geen stappen. Wel blijft Nederland bilateraal en samen met de Europese partners de zaak van Amina Lawal, evenals andere mensenrechtenkwesties in Nigeria, nauwgezet volgen en zal actie worden ondernomen indien die de uitkomst van het proces tegen Amina Lawal positief kan beïnvloeden.

===