Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Utrecht, 15 mei 2003


- Amerikaanse leger maakte massaal gebruik van verarmd uranium in Irak - 500 ton verarmd uranium afgeworpen

- Giftig en radioactief uraniumstof bedreigt gezondheid van soldaten en burgers in Irak

Net als in 1991 is Irak tijdens de recente oorlog bestookt met grote hoeveelheden munitie gemaakt uit verarmd uranium, en mogelijk ook met speciale bommen - zogenaamde 'bunker busters' - gemaakt met het hetzelfde materiaal.

Nieuwe informatie hierover is naar buiten gebracht door een kolonel van het Amerikaans Commando voor Speciale Operaties (de Special Forces), die anoniem heeft verklaard dat er 500 ton verarmd uranium aan munitie en bunker busters is gebruikt in Irak. Hij meldde verder dat er in de recente oorlog geen pogingen waren gedaan om het gebruik van deze munitie in de steden te vermijden en dat er bij de luchtaanvallen op Bagdad 100 ton in de speciale 'bunker buster'-bommen is gebruikt.

Volgens een voormalige officier van de Britse Marine, commander Robert Green, die dit nieuws bekendmaakte, was de kolonel verantwoordelijk voor de keuze van het soort munitie dat door de Amerikaanse strijdkrachten werd gebruikt. Delen van het zuiden van Irak, waar al in 1991 veel uraniumhoudende munitie is afgevuurd, zouden voorafgaand aan de geallieerde invasie vorige maand zijn gemarkeerd als gevaarlijk terrein, zodat de binnenvallende troepen ze konden vermijden.

Net als in 1991 waren de grondtroepen onvoldoende uitgerust om zich tegen het uraniumstof te beschermen. Volgens deze bron is het Pentagon al jaren op de hoogte van de gevaren van verarmd uranium voor de gezondheid. Uit oefeningen met uraniumhoudende munitie zou zijn gebleken dat het gebruik van een NBC-uitrusting in oorlogsomstandigheden teveel praktische bezwaren geeft. Om die reden zouden deze risico's door het Amerikaanse leger op het slagveld worden genegeerd.

Onderzoekers van de Amerikaanse rekenkamer van het Congres drongen er destijds op aan om het onderzoek naar de gezondheidseffecten van verarmd uranium onder Golfoorlog-veteranen fors uit te breiden boven de 33 gevallen die toen werden onderzocht. Ondanks herhaald aandringen van Amerikaanse veteranenorganisaties is dat nooit gebeurd.

Jan Schaake, woordvoerder van het Platform tegen de Nieuwe Oorlog, verklaarde: ,,dit bericht zou de Nederlandse regering tot enige bezinning moeten brengen over haar voorgenomen plan om 600 mariniers naar Irak te sturen''.

Noten voor de pers:


* Meer informatie over verarmd uranium-munitie bij: Henk van der Keur, 06-41574946 (na 17:00 uur) en bij Karel Koster, 06-13223359


* Actueel vredesnieuws uit binnen- en buitenland is beschikbaar op de samenwerkende websites:

http://www.wereldcrisis.nl
http://www.vredessite.nl


* Alle eerder uitgebrachte persberichten van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' op: http://www.omslag.nl (bij 'pers')


* Alle lokale anti-oorlogsplatforms in Nederland op: http://vredessite.nl/nieuweoorlog/platforms.html


* Een overzicht van anti-oorlogsactiviteiten in Nederland op: http://vredessite.nl/nieuweoorlog/actieoverzicht.html


-- 24 mei Het einde van de overconsumptie http://www.omslag.nl/aanloop.htm Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl