Consumentenbond

Aantal stroomstoringen in 2002 toegenomen

15 mei 2003

EnergieNed heeft vanmiddag de meest recente storingscijfers bekend gemaakt. De Consumentenbond ondersteunt de conclusies die de branchevereniging van energiebedrijven zelf trekt:
* Het aantal storingen is toegenomen (ook al hebben de storingen het afgelopen jaar minder mensen getroffen), geeft EnergieNed aan. Het gemiddelde aantal storingsminuten schommelt net als de voorgaande jaren rond de 30 minuten. Overigens zien we vanaf 1992 een tendens van een toename van het gemiddelde aantal storingsminuten, van ongeveer een kwartier naar ongeveer een half uur. (Voor de een betekent dit in de praktijk uren storing, voor de ander geen enkele storing.)

* De kwaliteit van de registratie van de storingen hangt af van de individuele energiebedrijven, zo stelt de branchevereniging. EnergieNed kan voor de storingscijfers dus niet de handen in het vuur steken. Dit bevestigt de conclusie van de toezichthouder DTe, die onlangs ook heeft gezegd dat de registratie niet nauwkeurig is.

* De energiebedrijven hebben te weinig geld om de netwerken op peil te houden, waarschuwt EnergieNed. De Consumentenbond maakt zich daarom grote zorgen over de stroomstoringen in de toekomst, ook door de andere focus die de energiebedrijven krijgen door de liberalisering (van nutsbedrijven naar commerciele bedrijven).

De Consumentenbond blijft zich daarom, net als de zakelijke gebruikers, grote zorgen maken. Op verzoek van de bond doet een onafhankelijke commissie op dit moment onderzoek naar de risico's voor consumenten van de energieliberalisering.