Rijksdienst voor de Monumentenzorg

RDMZ presenteert zijn jaarverslag op de restauratiebeurs

omslag RDMZ Jaarverslag 2002 Donderdag 15 mei presenteert de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) zijn Jaarverslag 2002 op de Restauratiebeurs 2003 in 's-Hertogenbosch. Dhr. Rik Vos, directeur van het Instituut Collectie Nederland, krijgt het eerste exemplaar van het Jaarverslag overhandigd uit handen van dhr. Benno van Tilburg, hoofd Communicatie van de RDMZ. Vos gaat vanaf 1 juli de fusie leiden van de Cultuurinspectie van het ministerie van OCW.

Het Jaarverslag toont aan dat monumentenzorg mensenwerk is en dat een goede samenwerking met maatschappelijk relevante organisaties essentieel is om monumentenland in beweging te houden. In het compleet gerestylde Jaarverslag komen verschillende personen aan het woord, die betrokken zijn bij monumentenzorg, zoals monumenteneigenaren, een wethouder, kerk-beheerder, projectontwikkelaar, orgelbouwer en de rijksbouwmeester.
Het Jaarverslag 2002 verschijnt op tijd. Dat wil zeggen vóór de derde woensdag in mei, de door de overheid ingestelde dag van de verantwoording, de tegenhanger van Prinsjesdag. Het Jaarverslag wordt verspreid op de Restauratiebeurs (15-17 mei) en gestuurd naar ruim 1500 geselecteerde adressen.

In de begeleidende brief schrijft demissionair staatssecretaris van Cultuur dhr. Cees van Leeuwen, dat in 2002 aanzienlijke voortgang is geboekt bij monumentenzorg in Nederland:

"Om te beginnen is gewerkt aan plannen voor een nieuw stelsel voor de monumentenzorg, waarin het monument en zijn eigenaar centraal staan. Het accent verschuift van restauratie naar planmatig onderhoud van monumenten. Eenvoudige subsidieregelingen en heldere, snellere procedures staan daarbij centraal. Een eerste stap in de goede richting is inmiddels gezet. Eigenaren van woonhuismonumenten kunnen sinds vorig jaar hun restauratie financieren met een laagrentende lening bij het Nationaal Restauratiefonds.
Verder is hard gewerkt aan de actualisering van het monumentenregister, een digitaal register dat alle actuele informatie bevat over de gebouwde en archeologische rijksmonumenten en dat toegankelijk wordt voor een breed publiek. Recent heb ik het groene licht gegeven voor de volledige uitvoering van dit veelomvattende project, dat in 2007 afgerond zal zijn.
Ook de restauratieachterstanden zijn verder ingelopen. Kort voor de jaarwisseling is de verdeling van de Tweede Kanjersubsidieregeling bekendgemaakt. 'Kanjers' zijn grootschalige rijksmonumenten die dringend aan restauratie toe zijn. De subsidieregeling voorziet in de restauratie van 24 kanjers. Dat is een mooi resultaat. Tegelijkertijd besef ik dat we nog veel werk moeten verzetten om de restauratieachterstanden weggewerkt te hebben in 2010. Dat vraagt van het volgende kabinet de nodige aandacht".

Het Jaarverslag 2002 is te bestellen via info@monumentenzorg.nl