Algemene Rekenkamer

Uitnodiging Algemene Rekenkamer

- 8 mei 2003 -

Achtergrondgesprek en persconferentie over Verantwoordingsdag

Op woensdag 21 mei 2003 is het weer Verantwoordingsdag. Op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, presenteren ministeries via begrotingen beleid. En op Verantwoordingsdag, de derde woensdag van mei, wordt daar verantwoording over afgelegd. Departementen publiceren jaarverslagen en de Algemene Rekenkamer controleert die. Dat gebeurt via Rapporten bij het Jaarverslag. Sinds het proces Van Beleidsbegroting Tot Beleidsverantwoording (VBTB) gaat het daarbij steeds meer om wat het beleid heeft opgeleverd, wat daarvoor is gedaan en wat dat heeft gekost. Ook publiceert de Algemene Rekenkamer een overkoepelend rapport, Rijk verantwoord, dat commentaar levert op de verantwoording van het rijk in het algemeen.

Leden van de pers worden uitgenodigd voor twee bijeenkomsten in het gebouw van de Algemene Rekenkamer aan het Lange Voorhout 8 in Den Haag:

1. Op donderdag 15 mei vindt er van 14.30 tot 16.00 uur een achtergrondgesprek plaats. Onderzoekers van de Algemene Rekenkamer leggen aan journalisten uit hoe zij het onderzoek hebben gedaan en wat zij hebben onderzocht. Er zullen dan echter geen conclusies worden gepresenteerd. De bijeenkomst is bedoeld om achtergrondinformatie te vergaren, niet als bron voor berichtgeving.

2. Op dinsdag 20 mei vindt er van 15.00 tot 16.00 uur een persconferentie plaats. Dan worden de conclusies van het onderzoek van de Algemene Rekenkamer gepresenteerd door president Saskia J. Stuiveling. Exemplaren van de 24 rapporten en het bijbehorende persbericht zijn door leden van de pers vanaf 14.00 uur onder embargo af te halen.

Beide bijeenkomsten zijn alleen toegankelijk voor journalisten. Aanmelding vooraf wordt zeer op prijs gesteld, voor het achtergrondgesprek uiterlijk 13 mei en voor de persconferentie uiterlijk 19 mei. Dat kan via onderstaande telefoonnummers of emailadres. Zoals gebruikelijk kan niet gepubliceerd worden over de verstrekte rapporten totdat de Tweede Kamer deze heeft ontvangen. Woensdag 21 mei om 13.30 uur bieden de minister van Financiën en de president van de Algemene Rekenkamer hun rapporten aan aan de Tweede Kamer, die daarvoor plenair bijeen komt. Het embargo geldt daarom tot woensdag 21 mei 2003 14.00 uur.