Ingezonden persbericht

Persbericht 12 mei 2003

Zoutbus Zeefestival reizend hoogtepunt van de Week van de Zee

Utrecht 12 mei - Hoogtepunt van de Week van de Zee (15 t/m 25 mei) is het reizende Zoutbus Zeefestival. De Zoutbus is een opvallend beschilderde Engelse dubbeldekker die tijdens de Week van de Zee langs de kust rijdt. Met kijkdozen, films in de open lucht, 12 billboard fotos van Martin Kers, discussies, korren, kinderprogrammas en muziek wordt de Zoutbus een grote publiekstrekker.

De Zoutbus stopt in zeven kustplaatsen. In een zee en stand ambiance is voor jong en oud van alles te doen rond de Zoutbus. In een cirkel voor de bus staan 12 panelen met enorme kustfotos van de landschapsfotograaf Martin Kers. Op de achterzijde hangt een kleine expo over de natuur in de duinen en in de zee, en enkele bijzondere kijk-, voel en ruikdozen.

In de Zoutbus staan twee computers met interactieve informatie over de kust en zee en zijn in de kleine huisbioscoop non-stop bijzondere kustdocumentaires te zien. Bovenop de Zoutbus is een uitkijkpost met windmeter en er valt van alles te ontdekken voor kinderen.

Voor kinderen (en hun ouders) is er veel te beleven tijdens het Zoutbus Zeefestival. Kinderen krijgen een echt zeepaspoort met opdrachten. Er zijn zeemeerminnen die de kinderen bij de Zoutbus bezig houden met zeemonsters, een strandmuseum en kleurplaten. Ook kunnen de kinderen samen met een gids beestjes vangen met een speciaal net. De gids legt uit wat er allemaal voor bijzonders te zien valt, voordat de beestjes terug naar zee gaan.

Ook s avonds bruist het van de activiteiten bij de Zoutbus. Op vijf locaties wordt om 21.30 de spectaculaire zeefilms Perfect Storm of The Big Blue vertoond op een groot scherm. Met een dikke trui aan wordt dat beslist een bijzondere ervaring. En twee keer treedt de band Zijlstra op, winnaar van de Annie M.G. Schmidt prijs.

In vier standplaatsen van de Zoutbus vindt een publieke discussie plaat: Zwakke Schakels, Sterke Toekomst, over hoe de kust er over pakweg 50 jaar uit zal zien. Iedereen is welkom om zijn of haar mening geven, tijdens de discussie, op stembiljetten en via internet. Als opwarmer voor de discussie wordt de korte quiz Zwakke schakelgespeeld waarin de discussieleider plaatselijke autoriteiten aan de tand voelt over hun kustkennis. Het is de bedoeling dat Rijkswaterstaat de uitkomsten van de interactieve discussie meeneemt in de ontwikkeling van het toekomstige kustbeleid.

De opening van het Zoutbus Zeefestival is gelijk met de landelijke opening van de Week van de Zee op donderdag 15 mei om 12.00 uur in Vlissingen. Met een bijzondere zee-actopent het Silotheater en het Forgotten Fish Memory Orchestra de Week van de Zee 2003.

Initiatiefnemer van het Zoutbus Zeefestival is de vereniging Kust en Zee, bestaande uit EcoMare, Kustvereniging EUCC, Stichting Duinbehoud en Stichting De Noordzee.

Standplaatsen Zoutbus:

· Vlissingen 15 en 16 mei (met Zijlstra op 15 mei en film op 16 mei)
· Hoek van Holland 17 mei

· Den Haag / Kijkduin 18 mei (met film)
· Noordwijk aan Zee 19 en 20 mei (met discussie en film op 20 mei)
· IJmuiden 21 en 22 mei (met discussie en film op 22 mei)
· Bergen aan Zee 23 mei

· Den Helder 24 en 25 mei (met film op 24 mei en Zijlstra op 25 mei)
Bel voor informatie met Michel Langendijk, woordvoerder 030 2340016 en 06 55942646 Voorbezichtigen van de bus is mogelijk op woensdag 14 mei in Rotterdam! Zie ook www.weekvandezee.nl

Week van de Zee
Drs. M. Langendijk (Communicatie en Strategie)
Drieharingstraat 25
3511 BH Utrecht
tel: 030 - 2340016 en 06 - 55942646, fax: 030 - 2302830 http://www.noordzee.nl