Ingezonden persbericht

Zuid-Holland levert Nationaal Voorleeskampioen

Annelou Izeren De Nationale Voorleeskampioen 2003

UTRECHT, 20030515 -- Annelou Izeren uit Pijnacker in de provincie Zuid-Holland heeft woensdag 14 mei jl. de tiende landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen die gehouden werd in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Zij mag zich nu De Nationale Voorleeskampioen 2003 noemen. Annelou ontving de voorleestrofee uit handen van Wout Schipper, de winnaar van 2002.

Tijdens de finale las Annelou Izeren voor uit het boek 'Achtste-groepers huilen niet' van Jacques Vriens. De jury, met Jochem van Gelder als voorzitter, koos Annelou van Izeren. Jochem van Gelder gaf namens de jury aan: "Annelou is een goede voorlezer. Het fluisteren op het eind was overtuigend. Mooie wisseling tussen hard en zacht. Ze was uitstekend in staat om de spanning erin te houden". Annelou Izeren zit op de basisschool Nieuw Koningshof in Pijnacker. Als tweede eindigde Sanne Oudshoorn uit Kesteren in de provincie Gelderland, derde werd Simcha Plas uit Amstelveen in Noord-Holland. Alle finalisten ontvingen uit handen van Jochem van Gelder een oorkonde en een boekenbon.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een van de evenementen in het kader van De Nationale Voorleesdag: een jaarlijks terugkerende manifestatie van Stichting Lezen in samenwerking met de Stichting CPNB en de Vereniging van Openbare Bibliotheken NBLC. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen.

Dit jaar hebben ruim 75.000 kinderen deelgenomen aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Vergeleken met vorig jaar (59.000) is het aantal deelnemers dit jaar behoorlijk gestegen. Ruim 2900 basisscholen hebben dit jaar een voorronde op school georganiseerd. Uit deze schoolronden kwamen even zoveel schoolkampioenen naar voren: 2.258 meisjes en 633 jongens. Het meest werd voorgelezen uit boeken van Carry Slee en Jacques Vriens.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden woonde een deel van De Nationale Voorleeswedstrijd bij. Zij reikte Nationale Voorleeslintjes uit aan de winnaars van de vorige edities. Prinses Laurentien zet zich sinds enkele jaren in voor alfabetisering.



Ingezonden persbericht