Politie Hollands Midden
Datum: 15 mei 2002

(




Inbraakrisico daalt ook in 2002 verder


Meer verdachten aangehouden


Leiderdorp - Politiemedewerkers hielden vorig jaar meer verdachten aan dan ooit tevoren, namelijk meer dan 10.000 en overhandigden het openbaar ministerie 7.800 meer processen-verbaal van misdrijf. Ook het aantal aangiften dat werd opgehelderd steeg met 10%. Het risico om in de regio het slachtoffer te worden van een inbraak daalde verder naar 11. Het al over een aantal jaren gevoerde tweesporenbeleid van een strengere normhandhaving en een integrale aanpak van veiligheidsproblemen vanuit het gebiedsgebondenwerken, draagt daar aan bij. Deze werkwijze sluit het beste aan bij het leidend beginsel voor het optreden van het korps: "Vriendelijk als het kan, streng als het moet".




2002 was een jaar waarin Hollands Midden liet zien dat het ernst is met gericht toezicht op straat en actief rechercheren. Dat blijkt wel uit de cijfers. Het aantal aanhoudingen is nog nooit zo hoog geweest als afgelopen jaar; ten opzichte van 2001 hielden we bijna 500 verdachten meer aan. Ook het aantal aangiften dat opgehelderd werd steeg met bijna 10% ten opzichte van het jaar daarvoor. Hoewel het totaal aantal bij het OM aangeleverde processen-verbaal licht daalde, steeg daarbinnen wel het aantal processen-verbaal voor misdrijven.
De aanpak van zware en georganiseerde criminaliteit heeft in 2002 geleid tot het oppakken en ontmantelen van criminele organisaties vooral gericht op de handel in soft- en harddrugs. Het door de verdachten vanuit deze criminele activiteiten verkregen illegaal financieel vermogen werd in kaart gebracht en ontnomen. In 2002 pakte de divisie Korpsrecherche negen zaken met succes aan.


Minder woninginbraken

Politie Hollands Midden constateert over het jaar 2002 dat het aantal woninginbraken in de regio verder daalt met bijna 15%. Sinds 2000 ziet het korps jaarlijks minder inwoners het slachtoffer worden van een woninginbraak. Inspanningen op dit terrein leverde het korps onder meer met Politie Keurmerk Veilig Wonen en het project 'Wessie' de wijkinbreker in de gemeente Leiden. Het aantal woningen voorzien van het certificaat van het Politie Keurmerk Veilig Wonen steeg in 2002 met 1.500. Gedupeerden van een inbraak waren vorig jaar meer bereid om aangifte van inbraak te doen en stellen zo de politie in staat om haar werk te kunnen doen. Het oplossingspercentage steeg licht.


Geweld

Van het aantal vormen van geweld is het geweld op straat in 2002 stabiel gebleven. Door inspanningen van politiemedewerkers werden meer zaken van geweld opgelost en meer verdachten aangehouden. Het delict straatroof en bedreiging steeg. De politie wist echter bij deze vormen van geweld meer verdachten aan te houden.


Jeugd

In 2002 intensiveerde Hollands Midden haar aandacht aan de jeugd. Het korps bereikte dit door een gebiedsgebonden werkwijze en het aanstellen van coördinatoren en taakaccenthouders jeugd in de districten. In haar streven om de stijgende lijn van het aantal jeugdigen dat in aanraking komt met strafrecht om te buigen, slaagde het korps. Het aantal meldingen van overlast door jongeren steeg met 500 naar een niveau van ruim 16.000. Hollands Midden zag in 2002 meer jongeren in herhaling vallen. De politie voerde het aantal contoles jeugd op hangplekken en andere plaatsen verder op; 24% meer dan in 2001. Nog steeds neemt het aantal scholen dat meedoet aan het schooladoptieproject 'Doe effe Normaal' toe. Het aantal scholen waarmee een 'convenant veilige school werd afgesloten nam eveneens toe.


Minder verkeersdoden

Het aantal verkeersdoden daalde in 2002 met maar liefst 20%. Vorige jaar vielen er 28 verkeersdoden te betreuren tegenover 35 in 2001. Ook daalde het aantal gewonden dat niet in het ziekenhuis aan de verwondingen behandeld hoefde te worden, fors: met wel 26%. De politie voerde vorige jaar controles uit op zogenaamde 'hotspots; plaatsen die naar voren komen bij oorzaak- en locatiegerichte verkeersongevallenanalyses. Het aantal processen-verbaal voor onder meer snelheid, roodlicht, alcohol gebruik in het verkeer en gordel en hel, nam toe. De processen-verbaal snelheid kwamen vooral voort uit controles op 80 kilometer wegen.


Service en dienstverlening


Hollands Midden verbeterde in 2002 zijn bereik- en beschikbaarheid nog verder. Door de Teleservice van ons korps op één punt te organiseren verbeterde de telefonische bereikbaarheid fors. Het aantal telefonische publiekscontacten nam met ruim 10% toe.

De doelstelling 'In minimaal 90% van de 112-meldingen binnen 10-15 minuten ter plaatse zijn, wisten we al in 2001 te behalen (91%) Vorig jaar wist het korps dit resultaat echter nog verder te verbeteren door te stijgen naar 94,5% en verbeterde daarmee haar dienstverlening.


In 2002 werd een ambitieus plan uit 1997 waargemaakt. Dit 'Plan 800' zorgde voor meer 'blauw' en minder leiding en ondersteuning. Eind 2002 werkten er 929 fte's in de basispolitieteams terwijl dit er bij de start van het plan 567 fte's waren. Ook slaagde het korps er in leiding en ondersteuning met 8,2 % te reduceren. De verschuivingen zijn ten bate gekomen van het gebiedsgebonden werken. Werk dat zich kenmerkt door een direct contact met burgers binnen een bepaalde wijk of gebied. Burgers die in 2002 minder klaagden over het politieoptreden en met name over het door de politie gebruikte geweld.


Acties de komende jaren

Met het kabinetsplan 'Naar een veiliger samenleving' in de hand zal het korps er alles aan doen om de criminaliteit en overlast verder te verminderen, samen met anderen.




Noot voor de redactie/

Politie Hollands Midden