Ingezonden persbericht



...........................PERSBERICHTŅŅŅŅ..
AFA BEZOEKT KOPSTUK NVU

Vandaag, donderdag 15 mei, is de Antifascistische Actie (AFA) op bezoek geweest bij een prominent lid van de Nederlandse VolksUnie (NVU), Rinaldo Weijenberg uit Apeldoorn.

De NVU is de langst bestaande neonazi-partij in Nederland. De partij hangt het nationaal-socialisme aan en houdt zich bezig met het vereren van Adolf Hitler en Rudolf Hess. Door het propageren van rassenhaat probeert de NVU de samenleving te splijten. Praktisch de gehele partijtop is meermalen veroordeeld wegens racisme, mishandeling, openbare geweldpleging, verboden wapenbezit, etc. Op NVU demonstraties worden o.a. leuzen als "Roem en eer voor de Waffen-SS" gescandeerd en zijn allerhande nazistische symbolen aanwezig. Ook zijn er na afloop van sommige van hun demonstraties toevallige (allochtone) passanten afgetuigd.

Omdat de NVU zaterdag wil gaan demonstreren in Apeldoorn, heeft AFA in de woonomgeving van Weijenberg folders verspreid onder buurtbewoners met daarop informatie over de NVU en het betreffende partijlid. Ook heeft AFA posters in de buurten opgehangen met deze informatie. AFA wil met deze actie omwonenden van Rinaldo Weijenberg inlichten over de NVU. Weijenberg is uit de schaduw gehaald en zijn nazistische achtergrond is benadrukt. Racisme en fascisme is dat geen 'ver van mijn bed show' maar komt in alle steden en wijken voor.


.........................EINDE PERSBERICHTŅŅŅŅ. Bijlage: folder

Voor meer informatie bel 06-20312281 of kijk op www.afanederland.org

AFA landelijk secretariaat
Postbus 224
2300 AE Leiden
tel/fax 071-5135606
info@afanederland.org

AFA Landelijk Secretariaat
Postbus 224
2300 AE Leiden
(071) 5135606
www.afanederland.org
info@afanederland.org
Giro: 9474245 AFA, Leiden

Bijlage: folder Weijenberg

Pas op! Nazi in uw buurt!

Beste buurtbewoner/ster. Komende zaterdag demonstreert de nazistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Apeldoorn. Met dit pamflet willen wij, Anti-Fascistische Aktie, u inlichten over NVUer Rinaldo Weijenberg. Graag willen wij u attent maken op de achtergrond van de NVU en de nazistische activiteiten van Rinaldo Weijenberg, een man die bij u in de buurt woont.
De NVU is naar eigen zeggen Nederlands meest radicale partij; een partij die door het propageren van rassenhaat de samenleving probeert te splijten. De NVU houdt zich bezig met het vereren van Adolf Hitler, Rudolf Hess en het nationaal-socialisme. Praktisch de gehele partijtop is meer-malen veroordeeld wegens racisme, mishandeling, open-bare geweldpleging, verboden wapenbezit, etc. Bij eerdere NVU demonstraties werden leuzen als Roem en eer voor de Waffen-SS gescandeerd, droegen leden opnaaiers en buttons met swastikas en keltenkruizen en werden na afloop toevallige (allochtone) passanten afgetuigd.
Apeldoorner Rinaldo Weijenberg stond bij afgelopen provinciale statenverkiezingen verkiesbaar namens deze partij en functioneert als aanspreekpunt voor lokale neo-nazis. Voor meer informatie over Rinaldo Weijenberg, de NVU of over hoe u zelf actief kunt worden tegen extreemrechts kijk op onze website; www.afanederland.org of bel/fax naar; 071-51.35.606

****

Achterkant

Rinaldo Weijenberg;
Drie jaar geleden komt uw buurtbewoner Rinaldo Weijenberg voor het eerst in het nieuws toen hij samen met een aantal andere nazi-skinheads een asielzoeker in Apeldoorn had mishandeld. Een arrestatie, bekentenis en veroordeling zouden volgen. Voor Weijenberg was dit zeker niet zijn laatste arrestatie en al snel vond Weijenberg zijn weg naar georganiseerd extreemrechts.
In het jaar 2000 wordt Weijenberg nog twee keer gearresteerd (en later wederom veroordeeld) wegens vernieling, mishandeling en/of belediging. Ook heeft Weijenberg een arrestatie en veroordeling op zijn naam staan wegens het brengen van de Hitlergroet. Het kan haast niet anders dan dat Weijenberg politiek onderdak vindt bij de Nederlandse Volks-Unie (NVU), een uitgesproken nazistische partij. Binnen deze partij bevind Weijenberg zich tussen gelijk gestemden en voelt hij zich als een vis in het water. Dat blijkt wel wanneer Weijenberg aan meerdere demonstraties van de NVU deelneemt. Ook stond Weijenberg bij afgelopen Provinciale Staten verkiezingen op de lijst voor de NVU. Op lokaal niveau functioneert Weijenberg als aanspreekpunt voor jonge neonazis in uw regio, om ze zodoende de NVU binnen te loodsen.

AFA Landelijk Secretariaat
Postbus 224
2300 AE Leiden
(071) 5135606
www.afanederland.org
info@afanederland.org
Giro: 9474245 AFA, Leiden