Rijksmuseum van Oudheden

Aankondiging

kindertentoonstelling Mysterie Middeleeuwen
15 mei 2003 15 augustus 2004

Het Rijksmuseum van Oudheden presenteert vanaf 15 mei de nieuwe kindertentoonstelling `Mysterie Middeleeuwen'. In een spannend decor maken kinderen spelenderwijs kennis met het leven in een middeleeuwse stad. Interactieve spellen, reconstructies en opdrachten staan garant voor een avontuurlijke ontdekkingstocht. Voor schoolklassen is er een speciaal programma.

`Mysterie Middeleeuwen' is een tentoonstelling waar kinderen veel zelf kunnen doen. In een doolhof van straten, steegjes en geheime doorgangen valt van alles te ontdekken over de Middeleeuwen. Op hun zoektocht naar de oplossing van een groot mysterie komen de kinderen op een markt, in een kerk, een huis, een school en een werkplaats. Meer dan dertig interactieve spellen, reconstructies en multimedia-programma's dagen bezoekers uit om de Middeleeuwen zelf te beleven: ruiken aan de w.c., tollen, bikkelen en de kerktoren beklimmen, bijvoorbeeld. Authentieke voorwerpen, waaronder vondsten uit recente opgravingen, zitten verstopt in kisten en achter luikjes en deurtjes. Alle ruimtes zijn aangekleed met levensgrote foto's van bestaande middeleeuwse gebouwen en straten. Het gratis speurgidsje wijst de weg en geeft extra raadsels en opdrachten. De tentoonstelling is vormgegeven door Lidy Veldhuizen en Guus van Riet, die eerder meewerkten aan `Hotel het Reispaleis', de kinderafdeling van het Wereldmuseum Rotterdam. `Mysterie Middeleeuwen' is gemaakt voor 8- tot 13-jarigen, maar is ook leuk voor kinderen vanaf 5 jaar.

In de Archeotheek, het service- en informatiecentrum van het museum, is voor kinderen een snuffel- en zoekhoek over de Middeleeuwen ingericht, met boeken, spelletjes en digitale informatie over ridders en kastelen. Op www.mysteriemiddeleeuwen.nl zijn ook spelletjes te vinden. Bezoekers zijn welkom op woensdagmiddag, in de weekends en tijdens de schoolvakanties; tijdens schooluren is de tentoonstelling gereserveerd voor scholieren.

Programma voor scholen
De tentoonstelling is vooral geschikt voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs en de onderbouw van het VMBO. Het thema `middeleeuwse stad' sluit aan bij de lesmethodes en kerndoelen in het basisonderwijs. Scholieren krijgen een gidsje en maken in kleine groepjes opdrachten. Voor docenten is er een gratis educatief pakket. Scholen kunnen reserveren voor een tijdsblok van twee uur, met maximaal 35 leerlingen per blok: 071-5163 163.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Mondriaan Stichting en bijdragen van Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Shell Nederland BV, Provinciehuis Zuid-Holland, Stichting Madurodam Steunfonds en Lips Nederland BV.