Koninklijke Ahold


Ahold-omzet eerste kwartaal 2003


-Omzet van joint ventures is uitgesloten vanwege rapportage volgens de netto-vermogenswaardemethode
-Omzetcijfers voor het eerste kwartaal 2002 zijn herzien
-Geconsolideerde omzet voor het eerste kwartaal 2003 bedroeg EUR 17,4 miljard, een afname van 11,3% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar
-Omzet is aanzienlijk beïnvloed door lagere valuta-koersen; de omzet exclusief valuta-invloeden steeg met 4,6%
-Autonome omzetgroei exclusief valuta-invloeden bedroeg 2,7%
Zaandam, 16 mei 2003 - De geconsolideerde omzet van Ahold in het eerste kwartaal van dit jaar (16 weken tot en met 20 april 2003) bedroeg, exclusief BTW, EUR 17,4 miljard, een afname van 11,3% in vergelijking met de EUR 19,6 miljard die werd gerealiseerd in het eerste kwartaal van 2002 (16 weken). In een moeilijk marktklimaat steeg de omzet exclusief valuta-invloeden met 4,6% en bedroeg de autonome omzetgroei exclusief valuta-invloeden 2,7%. Alle opgenomen cijfers zijn exclusief de omzet van joint ventures en er is, zoals gewoonlijk, geen accountantscontrole op toegepast.

Verenigde Staten - retail
In Verenigde Staten steeg de retailomzet met 4,8% naar USD 8,3 miljard (2002: USD 7,9 miljard). De autonome omzetgroei bedroeg eveneens 4,8%. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg 2,4% en de identieke omzetgroei bedroeg 1,5%.

Verenigde Staten - foodservice
De omzet van de foodservice-activiteiten in de Verenigde Staten nam af met 1,5% naar USD 5,3 miljard (2002: USD 5,4 miljard). De autonome omzetgroei was eveneens -1,5%.

Europa
In Europa (Nederland, Spanje en Centraal-Europa) nam de omzet toe met 2,6% tot EUR 4,1 miljard (2002: EUR 4,0 miljard). De autonome omzetgroei, exclusief valuta-invloeden, bedroeg 2,7%.

Zuid-Amerika
In Zuid-Amerika (Brazilië, Argentinië, Chili, Peru en Paraguay) bedroeg de omzet EUR 580 miljoen (2002: EUR 407 miljoen), een toename van 42,7% ten opzichte van vorig jaar. Deze toename kan met name worden toegeschreven aan de overname van de overige aandelen in Disco Ahold International Holdings. De autonome omzetgroei, exclusief valuta-invloeden, bedroeg 12,1%.

Azië
In Azië (Thailand, Maleisië, Indonesië) daalde de omzet met 10,0% naar EUR 109 miljoen (2002: EUR 120 miljoen). De autonome omzetgroei, exclusief valuta-invloeden, bedroeg 7,6%.

Rapportage joint ventures
De rapportage van alle huidige en vroegere joint ventures zal worden uitgevoerd volgens de netto-vermogenswaardemethode in plaats van de proportionele consolidatie zoals aangekondigd in februari dit jaar. Als gevolg hiervan wordt het resultaat van deze joint ventures verantwoord als resultaten uit deelnemingen. Voorheen werden deze joint ventures volledig geconsolideerd in Ahold's financiële rapportage onder aftrek van het belang derden in resultaat en vermogen. De voornaamste reden voor de verandering van proportionele consolidatie naar de netto-vermogenswaardemethode is om beter te voldoen aan met name de Amerikaanse waarderingsgrondslagen (US GAAP) en, in mindere mate, aan de Internationale Accounting Standards.

Deze verandering van rapportagemethode betreft ICA Ahold in Scandinavië en Jerónimo Martins in Portugal voor de eerste kwartalen van 2003 en 2002 en Disco Ahold International Holdings (dat volledig eigendom werd van Ahold in juli 2002) voor het eerste kwartaal van 2002.

Ook historische financiële rapportage zal worden gepresenteerd om deze verandering van rapportagemethode aan te geven voor deze drie joint ventures, evenals voor Bompreço in Brazilië en Paiz Ahold in Midden-Amerika voor de periode waarin deze 50% eigendom waren van Ahold.

Ahold Corporate Communicatie: 075 - 659 5720

Bijgevoegd vindt u de herziene omzetcijfers voor de boekjaren 2002 en 2001, die zijn herzien teneinde de cijfers van Ahold's joint ventures te verantwoorden volgens de netto-vermogenswaardemethode. Op deze cijfers heeft geen accountantscontrole plaatsgevonden. Deze cijfers, evenals bovengenoemde cijfers voor de eerste kwartalen van 2003 en 2002, bevatten geen andere aanpassingen die voortkomen uit lopende onderzoeken bij Ahold, zoals eerder bekendgemaakt.

Definities
Autonome omzetgroei: "Omzet jaar n" gedeeld door "omzet jaar (n-1) (i) Ahold basis + omzet jaar (n-1) (i) geacquireerde ondernemingen (ii) " (i) aangepast voor valuta-invloeden
(ii) Betreft acquisities van minder dan één jaar geleden en voor zover de omzet van de geacquireerde ondernemingen >5% vertegenwoordigt van de omzet van de acquirerende partij, of de acquisitie de entree betekent in een nieuw afzetkanaal of marktgebied Identieke omzet is omzet van uitsluitend dezelfde winkels Vergelijkbare omzet is identieke omzet plus omzet uit bestaande, verplaatste winkels Valuta-invloeden: het effect van het gebruik van verschillende valutakoersen bij de omrekening van de financiële cijfers van onze werkmaatschappijen naar Euro's. De financiële cijfers van het afgelopen jaar worden opnieuw berekend met gebruik van de huidige valutakoersen teneinde deze valuta-invloeden te elimineren.


---
Bepaalde uitspraken in dit persbericht zijn 'forward-looking statements' in de zin van het Amerikaanse effectenrecht en Ahold beoogt dat deze vallen onder de zogeheten 'safe harbors'. Deze forward-looking statements zijn onderhevig aan risico's, onzekerheden en andere factoren waardoor de werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen van toekomstige resultaten welke tot uitdrukking zijn gebracht in de forward-looking statements. Er zijn belangrijke factoren waardoor de werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen van de informatie tot uitdrukking gebracht in deze forward-looking statements. Veel van deze factoren zijn voor Ahold niet beheersbaar en evenmin voorspelbaar. Gegeven deze onzekerheden, wordt de lezer geadviseerd behoedzaam om te gaan met dergelijke forward-looking statements, die uitsluitend geacht worden te zijn gedaan per de datum van dit persbericht. Ahold neemt, tenzij daartoe gehouden ingevolge toepasselijk effectenrecht, geen verplichting op zich om gewijzigde forward-looking statements te publiceren naar aanleiding van al dan niet voorziene gebeurtenissen of omstandigheden die zich voordoen na publicatie van dit persbericht.
---

Koninklijke Ahold N.V Postbus 3050 1500 HB Zaandam tel: +31 (0)75 659 57 20 fax: +31 (0)75 659 83 02 http://www.ahold.nl

Voor het wijzigingen van uw gegevens en het aan- en afmelden voor onze persberichtenservice kunt u op onze website terecht: www.ahold.nl.