Nederlandse Vereniging van journalisten

16/5/2003 Sectie Freelance
Onderzoek NVJ-consulentschap

Freelancers hebben een toenemende behoefte aan een NVJ als aanspreekpunt met bijbehorend dienstenpakket. Hoewel de NVJ veel in huis heeft om de freelancegroep bij te kunnen staan, zijn die mogelijkheden niet altijd even zichtbaar. Dit concludeert Agnes Koerts die onderzoek deed naar de behoefte van een NVJ-consulentschap voor freelance journalisten.
Van de 9.600 leden van NVJ zijn er zo'n 2.700 zelfstandig ondernemer.Volgens sectievoorzitter Sjoerd van der Meulen is het zaak dat de NVJ een inventarisatie maakt van haar activiteiten voor freelancers. 'De NVJ doet al veel, maar dat is onvoldoende bekend.' Het verheugt hem dat de journalisten die aan het onderzoek hebben meegewerkt over het algemeen tevreden zijn over de NVJ. 'Soms horen we geluiden uit de freelancerhoek dat de vereniging duur is en er weinig van hun gading bij zit; er rolt immers geen jaarlijkse CAO uit. Toch blijkt er waardering voor de NVJ als belangenbehartiger, netwerkorganisotor en juridische bijstandverlener.'

Uit het onderzoek van Koerts blijkt dat een consulentschap zou kunnen bestaan uit een helpdesk (computerassistentie, incassoproblemen, conflictbemiddeling, korte baanadvies, rechtskundige hulp); ondernemersadviezen (belastingen, onderhandelen, coaching); netwerkfunctie; aanbod van opleidingen, cursussen en producten, zoals verzekeringen.
Uit het onderzoek is verder gebleken dat journalisten voor sommige, ingewikkelde diensten ook eventueel bereid zijn te betalen. Er zouden normale markttarieven gevraagd kunnen worden met een eventuele ledenkorting. Een lidmaatschap zou dan garantie geven voor een aantal basisdiensten. Een gevoelig punt, zegt Van der Meulen, omdat anderzijds veel leden vinden dat hiervoor al de contributie dient. Na het onderzoek heeft de NVJ een stappenplan uitgezet om tot een daadwerkelijk consulentschap te komen. Er is een werkgroep benoemd die een inventarisatie maakt van aanwezige diensten en nieuwe diensten formuleert.