Korps: Friesland, plaats: Fryslân 16-05-2003
Politieberichten van 15/5 (13.00 uur) t/m 16/5 (07.00 uur)

Leeuwarden: geen rijbewijs
Donderdag omstreeks 13.50 uur werd op de Schieringenweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. De verdachte kreeg hiervoor een bekeuring. Zijn auto werd in beslag genomen. Ook bleek dat hij nog een aantal boetes had openstaan voor een totaal bedrag van 280,80. Dit werd aan het bureau afgehandeld.

Sneek: diefstal tv
Woensdag tussen 15.00 en 18.00 uur werd bij een winkel aan de Nauwe Burgstraat, terwijl deze was geopend voor het publiek, een kleurentelevisie weggenomen. De tv werd uit een beveiligings doos gehaald en meegenomen. De waarde van de tv bedraagt 499.- De geluidsboxen en afstandsbediening bleven achter. Een medewerkster van de winkel, een 21-jarige inwoonster van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: auto-inbreker aangehouden
Donderdag omstreeks 15.30 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het terrein van Essent aan de Troelstraweg. Bij deze auto-inbraak werd een verdachte gezien, die nadat hij ontdekt was, wegliep. Aan de hand van het opgegeven signalement kon de verdachte, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden, even later worden aangehouden op de Zuidergrachtswal. De eigenaar van de auto moet nog worden gehoord en ook is nog niet bekend of er iets is weggenomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en bij zijn voorgeleiding bekende hij te hebben ingebroken. Daar hij reeds meerdere auto- inbraken op zijn conto had staan, werd na overleg met de officier van justitie besloten de verdachte in te sluiten. De verdachte wordt vandaag (vrijdag) voorgeleid bij de officier van justitie.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 16.25 uur werd bij een supermarkt aan de Tijnjedijk een winkeldiefstal gepleegd. De verdachte was de winkel uitgevlucht en weggereden in een rode personenauto, waarvan het kenteken bekend was. Er was niet bekend of hij iets had weggenomen. Bij het wegrijden zou de verdachte op een medewerker van de winkel zijn ingereden. De medewerker een 34-jarige inwoner van Hurdegaryp, werd niet geraakt. De man deed aangifte. Even later werd de personenauto met bestuurder aangetroffen op het Hoeksterend. De auto werd aan de kant gezet op de Annie Westlandstraat en de bestuurder, een 35-jarige inwoner van Leeuwarden, werd aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: aanhouding en verzet
Donderdag omstreeks 16.30 uur werd op Breedstraat een 48-jarige inwoonster van Leeuwarden in haar woning aangehouden door de parketpolitie. De vrouw had nog een aantal boetes openstaan voor een totaal bedrag van 585,65. Toen de vrouw werd aangehouden, probeerde haar 28-jarige zoon dit te verhinderen. De man pleegde verzet en trachtte te voorkomen dat zijn moeder werd meegenomen. Ook de vrouw liet zich niet onbetuigd. Om het verzet te breken werd peperspray gebruikt, waarna de verdachten konden worden aangehouden. Beiden werden overgebracht naar het bureau. Aan het bureau slaagde de vrouw via via erin het geld van de boetes bij elkaar te krijgen, waarna zij weer in vrijheid werd gesteld. Tegen de zoon werd proces-verbaal opgemaakt ter zake wederspannigheid (verzet) bij aanhouding. Na verhoor werd ook hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: onder invloed
Donderdag omstreeks 16.40 uur werd op de Anne Vondelingweg een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster had beide rijstroken van de weg nodig en reed met een snelheid van ongeveer 30 kilometer per uur. De bestuurster, een 32-jarige inwoonster van Hallum, bleek gedronken te hebben. Tevens had zij verschillende medicijnen gebruikt. De vrouw was onvast ter been en moest worden vastgehouden om te voorkomen dat zij viel. Aan het bureau werd van de vrouw een bloedproef genomen. Zij kreeg een rijverbod voor 24 uren. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd. De uitslag van de bloedproef is nog niet bekend. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: diefstal motor
Van woensdag op donderdag werd vanaf de Ulbe van Houtenwei een motor, merk Aprilla Futura, zilverkleurig, bouwjaar 2001, voorzien van het kenteken MF-HF-27, gestolen. De eigenaar, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: inbraak woning
Donderdag tussen 06.20 en 16.45 uur werd ingebroken in een woning(flat) aan de Munt. Waarschijnlijk kwam men de woning binnen via de deur aan de balkonzijde. In de woonkamer werden de laden en kasten doorzocht. Uit de woning werden een zakmes, een oud zakhorloge en wat kleingeld weggenomen. De 33-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Dokkum: bedreiging
Donderdag omstreeks 19.30 uur werd op de Bogermanstraat een 27-jarige inwoner van Damwoude aangehouden ter zake bedreiging en verzet. De verdachte had kort daarvoor zijn moeder bedreigd en wilde haar woning binnendringen. De moeder had hem de toegang ontzegd. Voor de woning werd de verdachte aangetroffen en door de agenten aangesproken. De man wilde echter nergens van weten en begonnen zich gelijk te verzetten. Hij verzette zich krachtig en probeerde één van de agenten te slaan. Met veel moeite en nadat peperspray was gebruikt, kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Nieuwebrug: diefstal geld uit woning
Donderdag omstreeks 16.30 uur zat een 79-jarige inwoonster van Nieuwebrug samen met haar man in de woning aan de Leeuwarderstraatweg een kopje thee te drinken. Plotseling stonden ze oog in oog met twee zigeunervrouwen, die ongemerkt de woning waren binnengekomen. De vrouwen vroegen de weg naar een garage in Heerenveen. De bewoonster wist direct wat er aan de hand was en werkte de dames de deur uit. Toen zij bij de deur stonden, kwam nog een onbekende vrouw de trap af. De vrouwen stapten in een auto en zijn weggereden. De bewoonster is daarop naar boven gelopen en zag dat zij ongeveer 100 euro uit haar portemonnee miste, alsmede een bankpasje. Door kordaat optreden van de vrouw des huizes is vermoedelijk erger voorkomen. De oudjes konden geen signalement van de vrouwen en de auto geven. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op.

Workum: aanrijding met lichtgewonde
Donderdag omstreeks 21.00 uur wilde een 67-jarige inwoonster van Sneek met haar auto vanuit de uitrit van de begraafplaats de Weverwei oprijden. Zij zag daarbij drie fietsers, die over het fietspad kwamen aanrijden over het hoofd. De fietsers, 51, 22 en 25 jaar, allen uit Workum, (vader en twee zonen) reden tegen de auto aan en kwamen ten val. De 25-jarige zoon werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De andere twee liepen lichte kneuzingen en schaafwonden op en zijn naar huis gebracht.

Surhuisterveen: onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.25 uur werd op de Blauwhuisterweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 33-jarige inwoner van Houtigehage, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder285 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Donderdag tussen 18.00 en 22.30 uur werd ingebroken in een bedrijf aan de Wijnhornsterstraat. Het bleek dat een raam naast de toegangsdeur was vernield. Uit de werkplaats werd gereedschap weggenomen, wat in het bedrijf terug werd gevonden. In de kantine werden een koffie- en frisdrankenautomaat opengebroken. Het daarin aanwezige geld (ongeveer 50.-) werd weggenomen. Een medewerker van het bedrijf, een inwoner van Leeuwarden (leeftijd niet bekend) heeft aangifte gedaan.

Harlingen: onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.45 uur werd op de Joost van den Vondelstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Midlum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 320 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Vrijdag omstreeks 01.40 uur werd op de Noorderhaven een bromfietsbestuurder gecontroleerd. Deze bestuurder, een 38-jarige inwoner van Menaldum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 780 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 9 uren.

Makkum: onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.55 uur werd op de Middenstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Makkum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 720 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: onder invloed
Vrijdag omstreeks 03.10 uur werd op de K.R. Poststraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Heerenveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 275 ug.l Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272