HBAG Bloemen


16-05-2003
MEXICO: 15% importheffing op bloemen

Bij import in Mexico van snijbloemen moet per 1 mei 2003 een importbelasting van 15 % worden betaald. Dit heeft een nogal ongewone achtergrond. Snijbloemen stonden tot dusverre op de lijst van producten waarvoor bij import geen BTW hoefde te worden afgedragen. Per 1 mei zijn echter alle tariefcodes beginnend met 06.03 van deze lijst afgehaald. Het Mexicaanse Ministerie van Financien geeft als reden op dat snijbloemen niet langer als ruw product worden aangemerkt, maar als bewerkt, niet-levend product. De nieuwe lijst werd gepubliceerd op 30 april 2003 en is de volgende dag in werking getreden.

Uit contacten met Mexicaanse bloemenproducenten blijkt echter dat in de praktijk de nationale productie niet wordt belast met BTW. Een BTW heffing op zowel geimporteerde als nationaal geproduceerde bloemen is niet in strijd met het vrijhandelsverdrag tussen Mexico en de Europese Unie. Indien echter blijkt dat een dergelijk maatregel alléén ingesteld wordt voor geimporteerde bloemen zou er sprake zijn van een handelsbelemmerende maatregel.

Op dit moment wordt uitgezocht of in de Mexicaanse wetgeving inderdaad is vastgelegd dat nationale bloemenproducenten geen BTW hoeven te betalen.

Het moment van de inwerkingtreding van de nieuwe lijst komt voor importeurs op een zeer ongelukkig moment. In deze periode van het jaar (o.a. Moederdag) zijn de bloemenimporten en omzetten op hun jaarlijks hoogtepunt. De totale import van Nederlandse bloemen in Mexico bedroeg in 2001 855.000,-

Dit bericht ontvingen wij van :


Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nederlandse Ambassade te Mexico
tel : (+52) 55 5258 9921 ext 215
fax : (+52) 55 5258 8139
mail: mex-lnv@minbuza.nl
www : www.paisesbajos.com.mx'