Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 16 MEI 2003

Frequentieplan en pakketten goedgekeurd

In uitvoering van het decreet van 25 oktober 2002 betreffende particuliere radio heeft de Vlaamse regering op voorstel van de Vlaamse minister bevoegd voor media, Dirk VAN MECHELEN, het besluit goedgekeurd waarbij het aantal particuliere landelijke, regionale en lokale radio-omroepen dat kan worden erkend, werd vastgesteld.

Bij dezelfde beslissing heeft de Vlaamse regering het frequentieplan en de frequentiepakketten en de frequenties die ter beschikking zullen worden gesteld van de particuliere landelijke, regionale en lokale radio- omroepen goedgekeurd.

Via het decreet 25 oktober 2002 wordt immers de invoering van regionale radio mogelijk en wordt een aanpassing en uitbreiding van de mogelijkheden voor lokale radio's uitgewerkt. Dit noopte tot een herziening van het radiofrequentieplan in de FM-band.

Nadat eerst internationaal een akkoord werd bereikt over het frequentieplan, schoten ook de onderhandelingen met de Franse en Duitstalige Gemeenschap eindelijk, na meer dan 10 jaar, goed op.

Het vandaag goedgekeurde frequentieplan betreft de volledige FM-band (87.5-107.9 MHz). Dit omvat dus naast een eerdere tot stand gekomen herplanning van de band 87.5 - 102.2 MHz een herplanning van de FM-band 102.2 - 104.8 MHz. In de band 104.9 - 107.9 MHz werd het bestaande frequentieplan behouden.

Het huidige frequentieplan en de frequentiepakketten in de FM-band worden nu herschikt. De uitgangspunten van deze herschikkingen zijn:


- het maximaliseren van de beschikbare frequentieruimte;
- het optimaal gebruik van de grootvermogenassignaties;
- nieuwe technieken voor zelfde / naburige frequenties voor zelfde programmatie.

In de praktijk betekent dit dat naast twee landelijke radio-omroepen één regionale radio-omroep per provincie en bijna 300 lokale radio-omroepen kunnen worden erkend. Hieronder bevinden zich ongeveer 50 stedelijke frequenties. Het totale plan voorziet in 369 frequenties.

Het erkenningsbesluit waarbij de procedure tot erkenning wordt vastgesteld en waarbij de aanvullende criteria en voorwaarden voor de erkenning van particuliere radio- omroepen worden bepaald werd gepubliceerd op 22 april 2003. Het besluit wordt momenteel nog aangepast in uitvoering van het voorstel van decreet dat op 24/4/2003 door de Commissie Media werd aangenomen en waarbij de bevoegdheidsafbakening tussen de Vlaamse regering en het Vlaams Commissariaat voor de Media wordt geregeld.

Eenmaal ook deze wijziging aan het erkenningsbesluit definitief goedgekeurd zal zijn, zal op basis van het vandaag goedgekeurde frequentieplan een oproep tot kandidaatstelling worden gelanceerd. Voorzien wordt dat tegen 1/12/2003 de Vlaamse regering aan de particuliere radio-omroepen een nieuwe erkenning zal kunnen verlenen die hen rechtszekerheid kan geven voor de komende 9 jaar.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be