Socialistische Partij

SP-symposium slaat brug tussen pop en politiek

16-05-2003 * In Nederland worden steeds meer popfestivals georganiseerd die behoorlijk wat mensen trekken. Je zou denken dat het goed gaat met de popmuziek. Maar niets is minder waar, zo bleek op het symposium 'Politics are Dancing' dat de SP vanmiddag in Amstelveen organiseerde. "Het onheil hangt als een donkere wolk boven de vernieuwende popmuziek," aldus zanger Bob Fosko.

Het doel van het symposium was een brug te slaan tussen popmuziek en politiek en vast te stellen hoe de Nederlandse popmuziek tot bloei kan komen. Drie verschillende workshops en een debat moesten hiervoor zorgen. Tijdens de workshops kregen de politici, muzikanten, radiomakers en mensen van platenmaatschappijen een indruk van hoe de muziekindustrie in elkaar steekt. Initiatiefnemer en SP-Kamerlid Arda Gerkens zag de bijeenkomst als een goede eerste stap: "Maar de kloof tussen de muziekwereld en de politiek is groot, dus er is nog genoeg werk aan de winkel." Radiomaker en mede-organisator Jan Douwe Kroeske verbaast zich eveneens over het gebrek aan kennis bij de aanwezige politici. "Ik merk dat het gat tussen de mensen uit de muziek en die uit Den Haag een stuk groter is dan dat ik had verwacht." De organisatie van het symposium ziet hij als een duwtje in de goede richting.

De muziekindustrie en de politiek lijken iets dichter bij elkaar te zijn gebracht door dit symposium. Henri Lessing directeur van de 'kleinere' platenmaatschappij Mediarecords verwoord het als volgt: "We zijn nu net begonnen, laten we met elkaar blijven praten."

Het symposium werd afgesloten met optredens van Bob Fosko, die werd begeleid door o.a. Ro Krom (Gotcha!), Nico Brandsen (werkte met o.a Marco Borsato en Ilse de Lange), Wouter Planteijdt (Sjako!), Thijs Vermeulen (Sjako! en Dulfer). Als klap op de vuurpijl volgde een concert van de onvolprezen band Caesar.

Wat de SP betreft was dit symposium een eerste stap en wordt de betrokkenheid van de politiek bij de popscène in de komende tijd uitgebouwd.