NVA Persbericht



---

NVA berekent: hypotheekrenteaftrek beperking 21,5 miljard

De NVA (Nederlandse vereniging van assurantieadviseurs en financiële dienstverleners) heeft kennis genomen van de voornemens van de beoogde coalitiepartners CDA, D66 en VVD, om de hypotheekrente te beperken. Deze maatregel zou, zoals blijkt uit de berekeningen in de pers, 500 miljoen per jaar moeten opleveren.
De NVA heeft berekend wat deze besparing betekent.

Een besparing van 500 miljoen bij een gemiddeld belastingtarief van
42% betekent een renteaftrekpost (totaal) van rond 1,2 miljard. Bij een hypotheekrentepercentage van 5,5% gaat het dan om een geleend hypotheekbedrag van zon 21,5 miljard!
Eigenaren van woningen laten zich bij hun investeringen in woningen mede leiden door de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Het effect van het wegvallen van de renteaftrek van een totaal investeringsbedrag van ± 21,5 miljard zal daarom een zeer ingrijpend effect hebben op de woningmarkt en daarmee op de hypotheekmarkt. Tegelijk moet de politiek zich realiseren dat wanneer deze meerwaarde niet langer wordt aangewend voor sparen, beleggen of (dure) consumptieve bestedingen, ook deze markten zeer zwaar getroffen zullen worden.

De NVA wijst de politiek op de zeer ingrijpende economische en sociale gevolgen van de beoogde beperking. De NVA is bereid mee te denken over alternatieve oplossingen.


Noot voor de redactie/