Belgacom

e-Home: PC Privé initiatief van Belgacom, Hewlett-Packard, Intel en Microsoft

16/05/2003

Sinds 1 januari 2003 is de nieuwe wetgeving van kracht die het voor bedrijven fiscaal aantrekkelijk maakt om hun werknemers een PC en internetverbinding aan te bieden voor een zeer interessante prijs. Het doel van dit PC en Internet Privé project is de verhoging van de PC penetratie en de vermindering van de digitale achterstand in België. Belgacom, Hewlett-Packard, Intel en Microsoft spelen met hun ?e-Home? aanbod in op dit nieuw juridisch kader.

Aanpassing wetgeving maakt PC Privé fiscaal interessant

De nieuwe wetgeving met betrekking tot PC Privé is een aanpassing van een bestaande wet uit de jaren ?80. De aanpassing drong zich op omdat België dreigde haar reeds bestaande digitale achterstand te vergroten en haar concurrentiepositie in gevaar te brengen indien geen maatregelen werden genomen ter stimulering van de PC penetratie.

In landen waar PC Privé projecten al langer fiscaal interessant zijn, zoals Zweden en Nederland, hebben deze zichtbaar effect gehad. De Internet-penetratie in de gezinnen bedraagt in die landen respectievelijk 61% en 64% (bron: Eurobarometer) terwijl dit in België 35% is. (bron: ISPA)

De wetgeving biedt twee mogelijkheden:


1. De werknemer verricht zelf de aankoop binnen het kader van een door zijn werkgever georganiseerd plan. In dat geval is de tegemoetkoming van de werkgever beperkt tot maximaal 60% van de aankoopprijs (excl. BTW) met een maximum van 1.250 euro per aanbod.
2. De werkgever koopt het materiaal en stelt het ter beschikking van de werknemer voor thuisgebruik. In dat geval wordt het privé-gebruik beschouwd als een belastbaar voordeel van 180 euro voor de PC en 60 euro voor de Internetverbinding. Echter, indien de werkgever in het plan bepaalt dat de werknemer een jaarlijkse bijdrage levert van minimaal 180 euro (voor de PC) en/of 60 euro (voor internet), dan zijn er geen voordelen van alle aard meer, en dient de werknemer hierover dus ook geen belasting te betalen. In het plan kan worden bepaald dat de overdracht van eigendom tussen werkgever en werknemer plaatsvindt na afschrijving van het materiaal.

De werkgever

De voordelen voor de werkgever zijn legio: Doordat werknemers thuis een PC en internetverbinding hebben, zijn ze vertrouwd met de laatste ontwikkelingen op het gebied van informatica, wat een pluspunt is voor de werkgever.
Het is een aantrekkelijk item in een salaris- of compensatiepakket. Dankzij de nieuwe fiscale wetgeving is het plan op fiscaal en sociaal vlak gunstig.

De werknemer

Dankzij het e-Home programma kan een werknemer zich een krachtige PC met internetaansluiting aanschaffen, die gebruik maakt van de nieuwste technologieën en voorheen vaak niet binnen het besteedbare budget paste. Een PC dus die niet alleen kan worden gebruikt om te werken of training te volgen maar waarvan het hele gezin gebruik kan maken om te e-mailen, surfen, telebankieren, digitale foto?s te bewerken en door te sturen, films te bekijken en spelletjes te spelen.

Journalisten die meer informatie willen kunnen de volgende sites bezoeken.

ehome