Vrije Universiteit Amsterdam

Overzicht | veb@dienst.vu.nl

---

Praktisch theoloog Gerben Heitink neemt afscheid

Prof. dr. Gerben Heitink, hoogleraar Praktische theologie, neemt vrijdag 16 mei afscheid van de VU. Heitink speelt al ruim een kwart eeuw een belangrijke rol in de vorming van mensen die in kerken de pastorale zorg voor hun rekening nemen. Hij houdt op zijn afscheidsdag een lezing getiteld Tussen "oprit 57" en "afrit 03": de weg, het landschap en de praktische theologie. Ook vindt eerder op de dag het symposium De kunst van ontfermen plaats. Na de afscheidslezing wordt een gelijknamige afscheidsbundel gepresenteerd, waarin verschillende auteurs uit de theologie en de sociale wetenschappen artikelen over ontferming hebben geschreven, een kernbegrip in de pastorale theologie.

Heitink heeft veel betekend voor de wetenschapstheoretische ontwikkeling van het nog vrij jonge vakgebied praktische theologie. Daarvan getuigt onder meer het Handboek Praktische Theologie dat hij schreef. Ook heeft hij enkele generaties predikanten opgeleid: hij hielp ze zoeken naar de manier waarop zij het predikantschap konden en wilden invullen. "Hij zoekt altijd naar het eigene van ieder mens", zegt Heitinks naaste medewerker Ciska Stark, die zelf ook haar predikantopleiding bij Heitink volgde.

"De praktische theologie "bemiddelt" het christelijk geloof in de samenleving", legt Stark uit. "Bijvoorbeeld via kerkelijk en niet-kerkelijk gebonden onderwijs, pastoraat, het predikantschap de begeleiding van mensen op hun levens- en geloofsweg." Het wetenschapsgebied praktische theologie bestudeert de relatie tussen samenleving en geloof, om uit te zoeken hoe het geloof zo goed mogelijk kan worden vormgegeven in de samenleving. Zo schreef Heitink bijvoorbeeld het boek Biografie van de dominee, waarin hij uiteenzet hoe het predikantschap zich heeft ontwikkeld, hoe het er nu uitziet en welke toekomstperspectieven er zijn.

De hoogleraar heeft veel gepubliceerd in theologisch wetenschappelijke vakbladen, maar ook in bijvoorbeeld het Ouderlingenblad, een tijdschrift voor kerkelijke ambtsdragers, waarvan hij hoofdredacteur is. Op die manier is Heitink al meer dan 25 jaar betrokken bij de vorming van mensen die in kerken de pastorale zorg voor hun rekening nemen.

Heitink was sinds 1988 hoogleraar aan de VU. Daarvoor was hij achtereenvolgens jeugdwerkadviseur en wetenschappelijk medewerker aan de Theologische Universiteit in Kampen.