Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Unieke striptentoonstelling in Marinemuseum
In het kielzog van Horatio Nelson. William Vance' s Bruce J. Hawker!

Van 16 mei tot en met 28 september 2003 organiseert het Marinemuseum In het kielzog van Horatio Nelson. William Vance's Bruce J. Hawker. Een maritieme striptentoonstelling over de hoogtijdagen van de Britse Marine rond 1800. De tijd waarin de grote zeeheld Horatio Nelson zijn onsterfelijke roem vergaart en de stripfiguur Bruce J. Hawker over de wereldzeeën zwerft. Bruce J. Hawker is, ondanks dat hij een anti-held is, te vergelijken met de door Cecil Scott Forester verzonnen Britse marine-officier Horatio Hornblower. Bruce J. Hawker wordt getekend door William Vance (Willem van Cutsem).

Een groot striptekenaar
William Vance (1935) begint zijn stripcarrière in 1962 bij het weekblad Kuifje. Daar start hij met het tekenen van illustraties en korte historische verhalen. Zijn eerste korte maritieme strip verschijnt in 1962 onder de titel De eerste overtocht van de Ruban Blue. In 1963 verzint hij de Britse marine-officier Howard Flynn en geeft uitgeverij Le Lombard De eerste reis van Luitenant Howard Flynn uit. Howard Flynn is de voorloper van Bruce J. Hawker, Vance's ultieme vorm van het grafisch weergeven van de Britse maritieme geschiedenis aan het begin van de negentiende eeuw. De interesse van Vance voor de Britse Marine rond 1800 is dan ook groot. Vance is van mening dat het de Britten zijn, die voor het eerst spraakmakende acties op zee verrichten. Het zijn acties waarbij de concurrerende maritieme naties slechts op een eerbiedwaardige afstand mogen toekijken. William Vance is een vooraanstaande hedendaagse striptekenaar. Hij tekende naast Howard Flynn, ook Roderik, Ringo, Bruno Brazil, Bob Morane en Marshal Blueberry.

Bruce J. Hawker
Bruce J. Hawker (geboren in 1780) is luitenant ter zee in dienst van de Britse Marine rond 1800. Bruce is een aangenomen zoon van de rijke en adellijke Engelse familie Hawker. Vader Hawker, die met zijn gezin in Londen woont, is een goede vriend van Horatio Nelson en op aanraden van Nelson heeft hij Bruce geadopteerd. Hawker doet dat omdat Nelson hem heeft toevertrouwd dat Bruce zijn zoon heeft proberen te redden tijdens de slag op de Nijl in 1798. Dat lukt hem in eerste instantie ook, maar uiteindelijk komt de zoon van de gefortuneerde Hawker toch te overlijden. Daarnaast heeft Bruce in dezelfde slag Nelson van de dood gered, omdat hij hem heeft weggeduwd op het moment dat een vijandelijke scherpschutter een schot in zijn richting afvuurt. Aangezien Nelson weet dat Bruce geen ouders meer heeft en in die zin geen gezonde financiële basis heeft, vraagt hij aan de Hawkers om de zeer jonge Bruce uit dank te adopteren.

Origineel werk
De tentoonstelling In het kielzog van Horatio Nelson. William Vance's Bruce J. Hawker! toont voornamelijk origineel werk uit de Bruce J. Hawker reeks. Er zijn zwart-wit pagina's uit de eerste zes albums te zien en een aantal olieverfschilderijen en gouaches. Verder wordt tijdens de tentoonstelling exclusief materiaal getoond uit het nieuwe album Signaal 314 en zijn er een vijftal olieverfschilderijen te zien, die hij speciaal voor In het kielzog.. heeft gemaakt. Vance' s andere striphelden zullen echter niet ontbreken! Ter ondersteuning wordt ook een aantal bruiklenen uit onder andere het National Maritime Museum in Greenwich tentoongesteld.

Noot voor de pers:
Meer informatie of digitaal fotomateriaal nodig? Neem contact op met Graddy Boven, conservator, wg.boven@mindef.nl of 0223 - 657 602 / 06 - 535 77 929.

---- -- File: Bruce1.JPG
Result: Unable to convert this type of file.

File: Bruce3.JPG
Result: Unable to convert this type of file.