Gemeente Heythuysen

Nieuws

Laatste nieuws vogelpest (12 mei 2003)

Afhalen van de kratten vindt plaats op donderdag 15 en vrijdag 16 mei 2003!

Ruiming van het hobbyvee vindt plaats op vrijdag 16 en zaterdag 17 mei 2003!

Via de diverse media bent u al geïnformeerd dat u woont in een gebied waar maatregelen zijn en worden getroffen om verdere verspreiding van vogelpest tegen te gaan. Een van de maatregelen is het doden van hobbymatig gehouden pluimvee, hetgeen voor u als houder een ingrijpende gebeurtenis is. Dit is echter nodig omdat het virus pas als het gebied helemaal vrij is van Al-gevoelige dieren (kippen, kalkoenen, parelhoenders, kwartels, fazanten, patrijzen, pauwen, eenden, ganzen, zwanen, duiven (alleen van de soort Columbia livia), struisvogels, emoes en nandoes en minder bekende soorten van de families grootpoothoenders, hokkos en hoatzin) geen kans meer heeft om voort te woekeren.

Dit weekend heeft het Ministerie van LNV bekend gemaakt dat op vrijdag 16 en zaterdag 17 mei 2003
alle hobbymatig pluimvee van particulieren in onze gemeente geruimd gaat worden.

Wat is de procedure?

Op woensdag 14 mei jl. ontvangt u per post op uw huisadres een folder van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV). Hierin staat informatie over het hoe en waarom van het ruimen, waarom er niet gevaccineerd kan worden, om welke dieren het gaat, waar u de kratten voor het vervoer van uw dieren kunt ophalen en informatie over een schadevergoeding.

Wat betekent dit voor inwoners met hobbymatig pluimvee in de gemeente Heythuysen?

Op donderdag 15 en vrijdag 16 mei 2003 kunt u tussen 08.00 uur en 21.00 uur als houder van hobbypluimvee plastic pluimveekratten ophalen bij het registratiepunt in de gemeenteloods te Baexem, gelegen aan de Lindelaan 1. In deze kratten kunnen uw dieren vervoerd worden. Bij het afhalen worden uw gegevens (naam en adres) opgenomen en dit geldt tevens als melding. U krijgt hier ook te horen wanneer de dieren bij u worden opgehaald. Zet de krat(ten) met uw dieren niet aan de kant van de weg, ze worden bij u thuis afgehaald!!!

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 mei 2003 worden de kratten huis aan huis bij u opgehaald. Kort voor het ophalen doet u zelf de dieren in bovengenoemde kratten. Als de dieren opgehaald worden, krijgt u een ontsmettingsmiddel met gebruiksaanwijziging. Hiermee moet u de verblijfsruimte van uw dieren ontsmetten.

Overigens vindt u deze procedure ook in voornoemde folder van het Ministerie.

Wij realiseren ons terdege dat wij veel van u vragen. Het is niet gemakkelijk om afstand te doen van de dieren die u altijd op een goede manier hebt verzorgd. De bestrijding van de vogelpest laat ons echter geen keus. Wij vragen u dan ook om uw begrip en uw medewerking.

Mocht u over bovenstaande procedure of andere zaken nog vragen hebben, dan kunt u terecht bij de telefonische informatielijn van het LNV-loket: 0800-2233322.

Op de website van LNV, dossier klassieke vogelpest, vindt u veel informatie. Via deze site kunt u ook vragen stellen door te mailen. Daarnaast biedt ook teletekst veel informatie over de vogelpest.

LNV-loket
: tel. 0800-2233322 (van maandag t/m vrijdag van 8.30-20.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 - 16.00 uur.
De website van het Ministerie van LNV: www.minlnv.nl. Teletekst: pagina 461 (LTO) en 462/463 (LNV).

Website gemeente Heythuysen
: www.heythuysen.nl

NB:

Bij publicatie op onze website is dit de laatste informatie die het Ministerie ons verstrekt heeft en dus ook de laatste informatie die wij aan u kunnen geven. Onze excuses voor eventuele onvolledigheden c.q. wijzigingen.

Afdeling Voorlichting gemeente Heythuysen.