Katholieke Universiteit Nijmegen

Prentenkabinet Museum Het Valkhof
Aula KU Nijmegen
16 mei tot en met 17 augustus
Tentoonstelling 80 jaar KU Nijmegen - 80 objecten Met 80 gedenkwaardige en aansprekende objecten brengt de Katholieke Universiteit Nijmegen haar 80-jarig bestaan in beeld. De lustrumtentoonstelling bevat `memorabilia' van de meest uiteenlopende aard: de zilveren rectorsketen, het symbool van de rectorale waardigheid, een brief van de in Dachau omgekomen Titus Brandsma, een bijzondere postincunabel uit het bezit van de Universiteits Bibliotheek.
De tentoonstelling duurt van 16 mei tot en met 17 augustus.

In het Prentenkabinet, op de galerij en in het trappenhuis van het Museum Het Valkhof zijn vooral de papieren memorabilia en kleinere objecten te zien. De resterende objecten vindt men in de Aula van de universiteit. Daarnaast is er een kunstroute uitgestippeld over de campus, waar diverse beelden te zien zijn.

Geschenk Nijmeegse burgerij
De samenstellers van de tentoonstelling hebben twee ijkpunten gekozen. De rectorsketen uit 1923 en Groepsportret uit 2002. De zilveren rectorsketen is een geschenk van de Nijmeegse burgerij aan de eerste Rector Magnificus van de Nijmeegse universiteit. Wie deze keten draagt vertegenwoordigt de universiteit en onderscheidt zich als primus inter pares van de collega-hoogleraren. De rectorsketen is te zien in Museum Het Valkhof.
In Groepsportret verbeeldt de kunstenaar Jean le Gac in 19 tableaus de geschiedenis van de KU Nijmegen in het perspectief van haar toekomst. Het Groepsportret is permanent tentoongesteld in de Academiezaal van de Aula op de campus van de universiteit. Voor de overige 78 voorwerpen hebben de samenstellers zich laten leiden door hun eigen gevoel voor geschiedenis, nieuwsgierigheid en verwondering.

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met daarin alle 80 objecten, voorzien van de bijbehorende wetenswaardigheden. Te koop o.a. in de Museumwinkel voor EUR 5,=

Praktische informatie
De Aula van de KU Nijmegen vindt men op de Comeniuslaan 2, Nijmegen.Openingstijden van de Aula: op werkdagen tijdens kantooruren. Plattegronden van de kunstroute zijn aanwezig in de beide expositieruimten.
Voor meer informatie kan men terecht op www.kun.nl/lustrum of belt u het Lustrumsecretariaat van de Katholieke Universiteit: 024-3611080.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, www. museumhetvalkhof.nl. Open: di-vrij: 10-17; za, zo, feestdagen 12-17 uur. 1e woensdag van de maand gratis entree.
12-5-2003


* lustrumsite