Openbaar Ministerie




Uitnodiging aan de media

Het College van procureurs-generaal nodigt u uit voor een bijeenkomst
op vrijdag 16 mei 2003.

Mr. J.L. de Wijkerslooth, voorzitter van het college, zal bij deze gelegenheid zijn visie geven op de onderwerpen die voor het OM en het strafrecht van belang zijn en op enkele toekomstige ontwikkelingen. Ter sprake komen onder meer:


- De productie van het OM in 2002;

- Waarom brengt het OM ook zaken voor de rechter waarvan een veroordeling niet absoluut gegarandeerd is?

- Het strafrecht kan niet de veiligheid in ons land garanderen;
- Het strafrecht als panacee voor alle kwalen van de samenleving;
- Het OM in verandering. Het OM moet 'toekomstproof'worden gemaakt. De aanpak van milieu en fraude moeten beter, bij de aanpak van bulkzaken is ook veel winst te behalen.

Hierna beantwoordt mr. De Wijkerslooth eventuele vragen hierover.

Tevens zal het Jaarverslag 2002 van het landelijk Openbaar Ministerie worden gepresenteerd. Dit bestaat niet alleen uit het traditionele jaarverslag waarin op beknopte wijze de belangrijkste feiten de revue passeren, maar ook uit een gedeelte dat de titel 'Goed Beschouwd'heeft gekregen.

In Goed Beschouwd worden enkele thema's die van belang zijn voor het OM en de strafrechtelijke handhaving nader beschouwd. Dit jaar zijn dat de regionale verkeersprojecten (wat leveren ze op?), criminele loopbanen (een verhaal over vaste klanten, de badkuipcurve en de groep 'uitgeblusten' het antwoord op de vraag waaraan de meeste OM-capaciteit wordt besteed en over netwerken in de misdaadbestrijding.

De bijeenkomst begint vrijdagmiddag 16 mei a.s. om 14.00 uur op het Parket-Generaal, het hoofdkantoor van het OM dat is gevestigd in het zogeheten bruggebouw (naast het Paleis van Justitie) aan de Prins Clauslaan 16 in Den Haag.

Vertegenwoordigers van de media die aanwezig willen zijn op deze bijeenkomst wordt verzocht zich vrijdag 16 mei vóór 12.00 uur telefonisch aan te melden bij de Voorlichtingsdienst van het OM, via telefoonnummer 070-3399823. Deze telefonische aanmelding is van belang in verband met de beveiliging van het gebouw.

In de loop van die middag (16.5) zullen de persberichten, het jaarverslag en de teksten van Goed Beschouwd ook te lezen zijn op www.om.nl, de website van het Openbaar Ministerie. Tevens kunnen dan exemplaren van het Jaarverslag/Goed Beschouwd worden opgevraagd bij het secretariaat van de Voorlichtingsdienst.

Alleen vertegenwoordigers van de media die op de bijeenkomst verschijnen kunnen desgewenst na afloop een persoonlijke toelichting krijgen van mr. De Wijkerslooth. Het is niet mogelijk achteraf (telefonische) interviews aan te vragen. Voor specifieke vragen over het verkeersartikel in Goed Beschouwd is mr. J. Spee, landelijk verkeersofficier, aanwezig tijdens de bijeenkomst.

13 mei 03 14:03