Universiteit Twente

Flexwerk moet meer zijn dan een vluchtige affaire Promovenda: "Flexibele arbeidskrachten moet je koesteren" Een medewerker met een uitzend- of tijdelijk contract hoeft niet minder betrokken te zijn dan een vaste kracht. Sterker nog, de aard van het contract heeft met betrokkenheid niet eens zoveel te maken. Het begint met een goed HRM-beleid voor zowel eigen, vaste medewerkers als flexkrachten, zodat het niet een vluchtige affaire wordt die een kater tot gevolg heeft, maar een heuse relatie. Dat stelt Nicole Torka in haar proefschrift `Flexibel maar toch betrokken'. Zij promoveert op 16 mei aan de faculteit Bedrijf, Bestuur en Technologie van de Universiteit Twente.
Niet het type contract en het tijdelijke karakter bepaalt de mate van betrokkenheid, aldus Torka, maar de manier waarop de werkgever omgaat met flexkrachten. De klassieke redenering van HRM-onderzoekers is gemakkelijk: iemand komt via een uitzendbureau binnen, doet een tijdelijke klus en is weer vertrokken: hoe kun je dan betrokkenheid verwachten? Zo'n werknemer is eerder calculerend, is dan het idee. Torka concludeert niet alleen dat flexkrachten niet meer of minder calculatief betrokken zijn dan vaste medewerkers, maar dat betrokkenheid van beide groepen medewerkers alles te maken heeft met het HRM-beleid van de organisatie.
Differentiatie
Zij heeft onder meer onderzoek gedaan op de werkvloer, onder en met metaalarbeiders: de metaalsector werkt veelvuldig met tijdelijke krachten. Zij concludeert dat betrokkenheid om te beginnen van twee kanten komt. Het begint voor deze werknemers al met een werkgever die zich betrokken toont bij haar werknemers, zich uitend in werknemersinvloed en fatsoensnormen. Op de tweede plaats komt betrokkenheid in de andere richting: de betrokkenheid van de medewerker bij het bedrijf, de afdeling en het werk. Een werkgever heeft de mogelijkheden om betrokkenheid te vergroten. Directe participatie is daarbij het toverwoord, aldus Torka: de werkgever moet rekening houden met individuele wensen en verwachtingen omtrent arbeidsinhoud, arbeidsvoorwaarden -arbeidstijden, à la carte beloning- en stroombeleid. Betrokkenheid vraagt dus om een gedifferentieerd personeelsbeleid.
Duidelijkheid
Torka komt ook tot een aantal aanbevelingen voor het aanstellingsbeleid voor tijdelijke krachten: maak een goede selectie (breng in kaart wat flexkrachten kunnen - wat ze de organisatie te bieden hebben - en wat ze verwachten), wees duidelijk over onzekerheid, beloof geen zaken die je niet kunt of wilt waarmaken, maak heldere afspraken over de termijn en voorwaarden, hanteer voor alle flexkrachten dezelfde voorwaarden en realiseer je dat medewerkers geen genoegen met loze beloften. Een onduidelijk beleid is desastreus voor de betrokkenheid en de relatie. Zo beschrijft ze het voorbeeld van iemand die is aangenomen met vage beloften voor de langere termijn, maar die tegelijk niet de mogelijkheid krijgt intern te solliciteren op nieuwe vacatures.
Torka heeft met name onderzoek gedaan onder tijdelijke krachten die enige vorm van lange termijn perspectief hebben in een organisatie.Bijvoorbeeld mensen die jaarlijks terugkeren in het hoogseizoen of collegiaal ingeleenden. Bij deze groep ziet zij geen verschil in betrokkenheid met medewerkers die een vaste aanstelling hebben. Wel beveelt de onderzoeker innovatie in het HRM-beleid aan, om flexkrachten beter in te bedden in de organisatie. Noot voor de pers
Nicole Torka (1971, Ludwigsburg) studeerde arbeids- en organisatiepsychologie aan de Open Universiteit en heeft haar onderzoek gedaan in de vakgroep Human Resources Management, faculteit Bedrijf, Bestuur en Technologie van de Universiteit Twente. Bij haar promotie (13.00 uur, Bestuursgebouw) is prof.dr. Jan-Kees Looise promotor en dr. Maarten van Riemsdijk assistent-promotor. Het proefschrift `Flexibel maar toch betrokken' is te bestellen bij Twente University Press, www.tup.utwente.nl
Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, 06 45 382 730, email w.r.vanderveen@utwente.nl

Laatst gewijzigd op 14-05-2003 © Universiteit Twente