OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND

Hoogleraar Bedrijfswetenschappen: veel opleidingen ineffectief

De opleidingen die gevestigde onderwijsinstellingen aanbieden, slaan vaak niet goed aan bij het bedrijfsleven. Dat zegt prof. dr. H.M.J. (Herman) van den Bosch, die op vrijdag 16 mei zijn inaugurele rede houdt als hoogleraar aan de Open Universiteit Nederland.

Van den Bosch, benoemd tot hoogleraar Bedrijfswetenschappen in het bijzonder gericht op afstandsonderwijs in de bedrijfswetenschappen, heeft een verkennende studie uitgevoerd naar het leren in arbeidsorganisaties. Volgens hem sluiten opleidingen vanwege de schoolse inslag vaak niet aan op de behoeften die bedrijven vandaag de dag hebben.

Wetenschap én intuïtie
De omgeving waarin organisaties opereren, wordt steeds complexer en dynamischer. Dit drukt zijn stempel op de gewenste vorm en inhoud van bedrijfsopleidingen. Managers staan voor de opgave om snel te reageren in situaties waarin sprake is van verandering, complexiteit en onzekerheid. Dit lukt alleen als ze op gevoel een eerste inschatting maken en daarnaar handelen. Het is voor de manager wel zaak om die eerste inschatting vervolgens te confronteren met - liefst verschillende - wetenschappelijke inzichten. Vroeger leefde de gedachte dat besluiten rechtstreeks uit wetenschappelijke kennis konden worden afgeleid. Nu ziet men deze kennis veel meer als hulpmiddel bij het nemen van besluiten.

Databank met wetenschappelijke inzichten
Het nemen van beslissingen door intuïtie met wetenschappelijke inzichten te confronteren, heet active sense making. Active sense making vereist een makkelijke toegang tot wetenschappelijke inzichten, benaderingswijzen en theorieën. Geen enkele manager zal deze paraat hebben. Volgens Van den Bosch zou een databank, waaruit managers wetenschappelijke zienswijzen en benaderingswijzen kunnen putten, uitkomst kunnen bieden.

Rol voor Open Universiteit Nederland
Het leren binnen bedrijven moet gericht zijn op het nemen van beslissingen via active sense making. Van den Bosch, in 1948 geboren te Maastricht, ziet hierin als hoogleraar Bedrijfswetenschappen én onderwijsdecaan van de faculteit Managementwetenschappen van de Open Universiteit Nederland bij uitstek een rol voor zijn universiteit weggelegd. Dit omdat de Open Universiteit Nederland jarenlange ervaring heeft met het op een innovatieve manier bijbrengen van nieuwe vaardigheden én kennis door middel van afstandsonderwijs.