CBS

Lichte omzetgroei detailhandel

In februari 2003 is de omzet van de detailhandel 3,6 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat de omzet in januari met 4,4 procent is toegenomen. Het januaricijfer is echter geflatteerd door een gunstiger verdeling van de koopdagen dan in dezelfde maand vorig jaar. De omzetgroei in beide maanden ligt in lijn met de groei in 2002 als geheel.

Consument winkelt voor 5,7 miljard euro
In totaal heeft de consument in februari voor ongeveer 5,7 miljard euro gewinkeld. Dit is 820 euro per huishouden. Ongeveer zestig procent hiervan is uitgegeven bij winkels in non-food artikelen. Circa veertig procent is besteed bij de winkels in voedings- en genotmiddelen.

Non-foodsector onder het gemiddelde
In februari hebben de winkels in non-food artikelen 3,3 procent meer omzet behaald dan vorig jaar februari. Deze groei ligt lager dan de gemiddelde groei van februari in de afgelopen vijf jaar. Toen groeide de omzet in februari ten opzichte van een jaar eerder gemiddeld tweemaal zo veel. In januari groeide de omzet in de non-food met een bescheiden 1,8 procent. Deze ontwikkelingen passen in het conjuncturele beeld waarbij de consument al geruime tijd aangeeft minder positief te zijn over het doen van grote aankopen.

Omzet foodsector hoger
De omzet bij de winkels in voedings- en genotmiddelen is in februari 4,1 procent hoger dan in februari vorig jaar. In januari groeide de omzet bij deze winkels nog met 8,5 procent. Januari heeft in 2003 echter een gunstiger verdeling van de koopdagen dan vorig jaar.

Technische toelichting
In verband met een nieuwe opzet van de maandstatistiek Detailhandel is op dit moment slechts een beperkt aantal gegevens beschikbaar. De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering moet rekening worden gehouden met het verschil in koopdagen. Zo heeft januari 2003 een dinsdag minder, maar een vrijdag meer dan januari 2002. Februari kent geen verschil in koopdagen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-089
16 mei 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht