Ingezonden persbericht

Stippelmot plaagt Straussplein

De rups van de stippelmot doet zich momenteel met duizenden tegelijk tegoed aan de struiken bij het Straussplein. Ook de laanbomen aan de Corellistraat zitten er vol mee. De bomen en struiken worden aangevreten door de rupsen en de draderige spinsels zijn een triest gezicht. Voor de mens zijn deze rups en haar spinsels echter volstrekt onschadelijk. Men dient deze rups dus niet te verwarren met de beruchte eikenprocessierups.

De stippelmot is een nachtvlindersoort. Haar rupsen en spinsels worden vaak verward met de eikenprocessierups, maar in tegenstelling tot de processierus is de stippel- of spinselmot niet schadelijk.

De larven van de mot zijn met gif te bestrijden. De gemeente Zwolle beheert haar groenvoorziening echter op een natuurvriendelijke manier en daar hoort zo'n aanpak niet in thuis. Bovendien biedt gif geen structurele oplossing en worden ook andere soorten er de dupe van.

Op advies van de Vlinderstichting worden op korte termijn de struiken (Kardinaalsmuts) van de ergste plukken rupsen ontdaan door ze te snoeien. De bodembeplanting, die ook te lijden heeft van de rups, zal een beetje aangeharkt worden. Op deze manier zal het aantal rupsen flink gereduceerd worden, terwijl andere organismen geen hinder van deze aanpak ondervinden. De laanbomen aan de Corellistraat worden niet gesnoeid, aangezien dat hun kronen teveel zou beschadigen.


---