VGZ ZORGVERZEKERAAR U.A.

VGZ pakt door met medicijnbesparingen

Na Simvastatine ook prijsverlaging voor andere medicijnen

Na de afspraken met de firma Genthon gaat Zorgverzekeraar VGZ nu ook vergaande prijsafspraken maken voor andere medicijnen. Bovendien praat VGZ nu ook met andere leveranciers. Bij elkaar kan de besparing oplopen tot wel 15 miljoen euro, een aanzienlijke winst voor de 2 miljoen verzekerden van VGZ. Alleen al het aandeel hierin van maagzuurremmer omeprazol - Nederlands grootste 'hardloper' - is ongeveer 10 miljoen euro. Het bereikte gunstige resultaat met cholesterolverlager simvastatine én de positieve reacties van met name de beroepsorganisaties voor apothekers (KNMP) en generieke fabrikanten (BOGIN) zijn voor VGZ aanleiding om nu ook, voor in totaal zeven nieuwe middelen, een prijsverlaging te bedingen.

Het gaat om de werkzame stoffen zolpiclon en zolpidem (slaapmiddelen), fluvoxamine en fluoxitine (antidepressiva), omeprazol en ranitidine (maagzuurremmers), en enalapril (bloeddrukverlagend middel). Voor de eerste drie van de zeven genoemde zogeheten generieke (merkloze) middelen hebben fabrikanten bereidheid getoond hun prijzen te verlagen. Net zoals bij het Nijmeegse Genthon is VGZ bereid (tijdelijke) exclusiviteit te bieden aan een leverancier als deze bereid is zijn nek uit te steken. De kans op een succesvolle interventie in de farmaceutische markt wordt zo aanzienlijk vergroot. VGZ gaat hierin verder dan andere zorgverzekeraars.

De KNMP riep eerder deze week andere fabrikanten op om de prijs van het cholesterolverlagende middel simvastatine drastisch te verlagen. Dit sterkt VGZ om nu ook voor andere geneesmiddelen waar het octrooi van verlopen is, in onderhandeling te gaan om tot reductie van de prijs te komen. Vanzelfsprekend mag in de onderhandelingen de beschikbaarheid en kwaliteit van de geneesmiddelen niet in het gedrang komen.