CDA

CDA
16-05-03
Veerman: ruimen dieren helaas noodzakelijk

De aanpak van de bestrijding van de klassieke vogelpest richt zich op het zo snel mogelijk vrij worden van het virus, aldus minister Veerman. Vaccinatie kan daar een rol in spelen. Ik ben persoonlijk een groot voorstander van afschaffing van het non-vaccinatiebeleid. Het CDA heeft daar ook steeds voor gepleit."

"Echter, om immuniteit te verkrijgen zullen de dieren in het geval van vogelpest minstens twee maal gevaccineerd moeten worden met minstens twee weken tussentijd. In die periode blijft de kans op herbesmetting en verspreiding van het virus aanwezig. Daar komt bij dat vaccinatie wel bescherming biedt voor het gevaccineerde dier, maar de ziekte blijft sluimerend aanwezig. Virusvermeerdering en uitscheiding worden wel minder maar zijn niet in zijn geheel onderdrukt."

"Vaccinatie brengt dus grote veterinaire risicos met zich mee voor de verdere verspreiding en eventuele herbesmetting van andere dieren. Ik heb bij de Europese Commissie gepleit voor het vaccineren van AI gevoelige dieren in dierentuinen. Ik schat echter het risico van verdere verspreiding en herbesmetting door gevaccineerde hobbydieren anders in dan voor gevaccineerde dierentuindieren. Het virus komt onder de hobbydieren voor; de laatste besmettingsgevallen betroffen immers zonder uitzondering steeds hobbydieren. Geënte hobbydieren vormen helaas een onaanvaardbaar risico voor verdere verspreiding van het virus."

"Het is niet ondenkbaar dat daardoor herbesmetting optreedt in vrijgegeven toezichtsgebieden.

In Italië heeft dit verschijnsel zich zoals bekend meermaals voorgedaan. Dat zou betekenen dat we weer opnieuw dieren moeten ruimen. Kortom, om te voorkomen dat we in zon vicieuze cirkel terechtkomen is het van belang het virus zo snel mogelijk te eliminere", aldus de minister.