Gemeente Zevenaar

Gemeente Zevenaar wil bijstandsmoeders aan werk helpen

De Algemene Rekenkamer meldt in een rapport dat gemeenten niet genoeg doen om bijstandsmoeders aan een betaalde baan te helpen. Uit onderzoek bij achttien gemeenten blijkt dat bijstandsmoeders vaker een ontheffing krijgen om betaald werk te zoeken dan andere bijstandsontvangers.

De gemeente Zevenaar herkent zich niet in dit beeld. In Zevenaar krijgen alle nieuwe klanten met een bijstandsuitkering binnen een jaar een aanbod gericht op werk of activering. Daarnaast zijn ook alle bestaande klanten de afgelopen jaren gescreend. Ook deze klanten hebben zoveel mogelijk een aanbod op gericht werk of activering gekregen.Deze aanpak heeft ook betrekking op de bijstandsmoeders.

Op grond van landelijke regelgeving zijn alleenstaande ouders van kinderen onder de vijf jaar ontheven van de sollicitatieplicht. In Zevenaar is het voor deze groep echter toch mogelijk om deel te nemen aan een traject gericht op werk of activering. De klantmanagers wijzen de klanten nadrukkelijk op deze mogelijkheid. In Zevenaar waren op 1 mei 2003 105 bijstandsmoeders. Het totaal aantal klanten bedroeg op dat moment 413.

Bijstandsmoeders die deelnemen aan een traject of die (gedeeltelijk) uitstromen naar regulier werk kunnen bovendien gebruik maken van kinderopvang. Ook bestaat de mogelijkheid om de reiskosten vergoed te krijgen.