Gemeente Lelystad

Stadhuisplein 2
8232 ZX Lelystad
0320 278911
Postbus 91
8200 AB Lelystad
> Eerste cijfers over scheiden van afval
bemoedigend

De eerste resultaten van de overstap van de duobak naar twee aparte afvalcontainers in Lelystad zijn hoopgevend. In april werd 125 ton minder restafval (uit de grijze container) en 98 ton meer groente, fruit en tuinafval (gft) opgehaald. Dit in vergelijking met april 2002.

Cijfers over de inzameling van afval worden over het algemeen vergeleken met de cijfers van een jaar eerder, omdat er per seizoen verschillen zijn in de hoeveelheid tuinafval. De afname van de hoeveelheid restafval is extra opvallend, omdat het inwonertal in Lelystad in 2002 juist is gegroeid.

Afvalstoffenheffing

Ook al beschikte in april nog lang niet elk huishouden in Lelystad over de nieuwe containers, de cijfers laten nu al zien dat Lelystad het afval beter scheidt. Dat is niet alleen goed voor het milieu. Gemeenten betalen namelijk voor de verwerking van restafval veel meer dan voor het composteerbare gft. Als de gemeente goedkoper uit is, merken de inwoners dat uiteindelijk in de portemonnee. Al valt geen verlaging van de afvalstoffenheffing te verwachten, omdat de kosten voor verwerking van afval de komende jaren in heel Nederland zullen stijgen. Maar als het afval inderdaad beter wordt gescheiden in Lelystad, zal de afvalstoffenheffing minder hard stijgen.
---

Geplaatst op 16 mei 2003