Gemeente Heerlen

Nieuw plan Van Grunsvenplein

Heerlen krijgt lange jan en lange lies terug

Lange Jan en Lange Lies, de schoorstenen van de staatsmijnen die ooit onderdeel uitmaakten van de Heerlense skyline, krijgen een moderne opvolger. Het winnende ontwerp voor de woontoren aan het Burgemeester van Grunsvenplein is afkomstig van Francine Houben van Mecanoo architecten in Delft. 3W ontwikkelt in samenspraak met Vesteda deze bekroning van het Centrumplan van Heerlen. De bouw start in de eerste helft van 2004.

Het idee voor een woontoren stamt uit het centrumplan dat in 1989 werd vastgesteld. De woontoren is een van de laatste onderdelen van het centrumplan dat gerealiseerd wordt.

Icoon
De keuze voor het winnende ontwerp is tot stand gekomen aan de hand van een competitie tussen een drietal gerenommeerde architectenbureaus: Mecanoo architecten Delft, Xaveer de Geyter architecten Brussel en Claus en Kaan architecten Rotterdam. De meerderheid van de beoordelingscommissie, onder leiding van Kees Rijnboutt, heeft een voorkeur uitgesproken voor het ontwerp van Mecanoo architecten vanwege de eigenzinnige architectuur en de referentie aan het Heerlense mijnbouwverleden. Bovendien voldoet het ontwerp naar de mening van de beoordelingscommissie op meesterlijke wijze aan de wens om Heerlen een nieuw icoon te geven. De metafoor van Lange Jan en Lange Lies geeft het ontwerp een originele plekgebonden uitstraling, waarin de bevolking ook de geschiedenis van het mijnverleden kan herkennen. Het ontwerp is origineel en alzijdig, en geeft identiteit aan het plein op een wijze die door velen als karakteristiek voor Heerlen wordt beschouwd. In overleg met de commissie wordt het ontwerp verder uitgewerkt.

Dansende torens
Architect Francine Houben, die als kind van 1955 tot 1963 in Heerlen woonde, heeft de teloorgang van de staatsmijnen uit Heerlen in haar ontwerp verwerkt. Lange Jan en Lange Lies, ooit de twee hoogste schoorstenen van Heerlen, dansen in dit ontwerp samen op het belangrijkste plein van de stad, direct naast de Stadsschouwburg. De vorm van het gebouw refereert daarnaast ook aan de koeltorens. De twee torens tellen respectievelijk 31 en 25 verdiepingen en hebben een hoogte van ruim 100 meter. Het bouwprogramma omvat globaal 120 appartementen in zowel de koop- als de huursector. Op pleinniveau zijn twee commerciële bouwlagen voorzien, waarbij gedacht wordt aan de vestiging van een restaurant en een muziekboekhandel. De totale bouwtijd voor het project bedraagt twee jaar.

Heerlen, 15 mei 2003

Meer informatie:
Gemeente Heerlen, Afdeling Communicatie, Richard Pisters, tel. (045)5604070, persvoorlichting@heerlen.nl

Mecanoo architecten, Hanneke Hollander, 015-2798100, hanneke.hollander@mecanoo.nl

Het winnende ontwerp is ook te zien op www.mecanoo.com Beeldmateriaal kunt u downloaden van www.mecanoo.com/pers