Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Nog steeds groei in ondernemingsinitiatieven bij life sciences
Nummer: 272

Datum: 16-05-2003

Ondanks de teruglopende economische groei neemt het aantal nieuwe bedrijven in de life sciences nog steeds toe. Wel groeit het aantal nieuwe bedrijven minder hard dan in de afgelopen twee jaar. Dat blijkt uit het tweede voortgangsrapport van het BioPartner-programma dat de Minister van Economische Zaken naar de Tweede kamer heeft gestuurd.

Het BioPartner-programma is in 2000 opgezet om het klimaat voor nieuw ondernemerschap te verbeteren en het aantal startende bedrijven op het gebied van life sciences te vergroten. Het Ministerie van Economische Zaken heeft voor het BioPartner-programma in totaal 45 miljoen euro uitgetrokken voor de periode 2000-2005. Samen met universiteiten en lokale of regionale publieke investeerders zijn er zes BioPartner Centers/incubators neergezet. Het doel is onder andere om jaarlijks 15 nieuwe bedrijven op weg te helpen. Dat ambitieniveau blijft ondanks de huidige economische teruggang realistisch: er komen bij BioPartner nog steeds voldoende aanvragen binnen. Het aantal startende life sciences starters kwam in 2002 net boven de 15 uit. In 2000 en in 2001 kwamen er jaarlijks meer dan twintig life sciences ondernemingen bij.

Uit het voortgangsrapport van het BioPartner-programma blijkt ook dat een aantal zaken nog beter kunnen. Het aantal goede ondernemingsplannen is beperkt, vergeleken met de stroom aan ideeën die van onderzoekers en onderzoeksinstellingen binnenkomen. Daarnaast levert de overstap vanuit een kennisinstelling naar een bedrijf een aantal problemen op. Vaak is er bijvoorbeeld discussie over de vraag wie de eigenaar van de kennis is: de kennisinstelling of de onderzoeker/entrepeneur. Een ander aandachtspunt is het investeringsklimaat. BioPartner zal actiever op zoek gaan naar investeerders die willen participeren in life sciences starters.