Gemeente Hoogeveen


---

15 mei 2003

Westelijke dorpsrand Stuifzand wordt groen aangekleed

De gemeente is op dit moment bezig met het beplanten van de noordwestelijke en westelijke dorpsrand van Stuifzand. Doel is de nieuwbouwrand landschappelijk in te passen door een transparante beplanting. Verder komen er nieuwe voet- en wandelpaden, die aansluiten op het bestaande padennetwerk, de zogeheten 'dorpsommetjes'. De gehele dorpsrand krijgt zodoende ook een aantrekkelijkere recreatieve ontsluiting, die ook beter past bij het nabij gelegen beekdallandschap Oud Diep.

De beplanting is al gestart op de Nationale Boomplantdag op 25 maart. Toen heeft de gemeente in samenwerking met basisschool de Zandloper een groot aantal fruitbomen, struiken en andere gewassen in de grond gezet.

De aanleg van de wandelpaden, waar de provincie voor verantwoordelijk is, is nog niet van start gegaan. De gemeente gaat ervan uit dat de totale klus eind dit jaar af is.

'Dorp in het groen'

Het idee om de dorpsrand authentiek te gaan aankleden is afkomstig van Plaatselijk Belang Stuifzand, die in 2000 de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BODK), verzocht het project "Dorp in het groen" uit te voeren. Doel was het versterken van de karakteristieke dorps- en erfbeplanting. In het kielzog van dat project kwam ook de problematiek van de westelijke dorpsrand naar voren. De gemeente maakte vervolgens in overleg met bewoners, verenigingen en wijkbeheer een herinrichtings- en beplantingsplan, dat momenteel wordt uitgevoerd.

Burgemeester en wethouders hebben besloten 33 duizend euro beschikbaar te stellen voor het project. De provincie draagt 15 mille bij en vanuit de Ruilverkaveling Stuifzand (RAK) komt nog eens hetzelfde bedrag.

© Copyright Gemeente Hoogeveen