Gemeente Goes

Persbericht

Nieuw verkeers- en vervoersplan voor Goes in de maak

De gemeente Goes is onlangs gestart met het opstellen van een nieuw gemeentelijk verkeers- en vervoersplan (GVVP). Dat is nodig omdat het bestaande Mobliteitsplan uit 1993 niet meer aansluit bij de huidige en verwachte mobiliteitsontwikkelingen.

Het nieuwe GVVP moet een visie bevatten op het toekomstige verkeerssysteem van de stad en de omliggende dorpen. Deze verkeersvisie moet enerzijds een oplossing bieden voor de belangrijkste verkeersknelpunten: het spoorwegkruisend verkeer in Goes, de bereikbaarheid van de Goese binnenstad, de (sluip)verkeersproblemen van de Goese dorpen en wijken e.d. En anderzijds moet deze verkeersvisie enkele beoogde ruimtelijk-economische ontwikkelingen mogelijk maken: de ontsluiting van nieuwe woonwijken (Aria, Mannee, Noordelijk Havengebied), nieuwe bedrijventerreinen (uitbreiding Poel II) en nieuwe kantorengebouwen (Stationspark) e.d.

Voor het opstellen van het nieuwe GVVP heeft de gemeente onlangs opdracht verleend aan het bureau Ligtermoet + Louwerse bv, adviseurs in verkeersbeleid, uit Gouda. Het plan wordt opgesteld in drie fasen: verkennen van problemen en opgaven, formuleren van voorstellen voor oplossingsrichtingen, opstellen van een verkeersplan. In de eerste inventariserende fase wil het bureau - naast de bestudering van tal van relevante cijfers, plannen en andere documenten - gesprekken voeren met betrokken circa veertig partijen en instanties, waaronder alle wijk- en dorpsverenigingen, raadsfracties, belangengroeperingen, hulpverleningsdiensten en andere overheden. In het gesprek krijgt men de gelegenheid om de - naar de mening van de betreffende organisatie - belangrijkste verkeersproblemen en -opgaven aan te geven, alsmede mogelijke oplossingsrichtingen.

De bedoeling is dat medio 2003 een "opgaveverkenning en doelbepaling" verschijnt, gevolgd door een stap waarin hoofdlijnen worden uitgezet. Eind 2003 / begin 2004 verschijnt een concept-GVVP voor een algemene inspraakronde. In 2004 zal het nieuwe GVVP door de raad worden vastgesteld.