Gemeente Goes

Persbericht

Restauratie kademuren Goes voltooid

De restauratie van de Goese kademuren langs de Kleine Kade, Turfkade, Bierkade en Grote Kade is voltooid. Op vrijdag 16 mei a.s. zal de feestelijke ingebruikname van de gerestaureerde muren worden verricht door de heer J. van de Voorde, adjunct-directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg om 15.00 uur in restaurant Karel V, Turfkade 11 te Goes.

Deze muren zijn een rijksmonument en dateren uit ca. eind 16^e eeuw. Na een uitgebreid vooronderzoek werd in oktober 2001 gestart met de eerste fase langs de Kleine Kade en Turfkade. Om de muren te restaureren moest aan deze zijde eerst de gehele steigerconstructie worden verwijderd. Bij het Soepuus werd de trap naar de steiger weer geheel in natuursteen uitgevoerd naar voorbeeld van een op de havenbodem gevonden stuk van een oude traptrede. Ook de historische doorgang naar de achterhaven werd visueel teruggebracht in de kademuur d.m.v. een exacte kopie van de natuurstenen boog, volgens gegevens die werden gevonden in het gemeentearchief. De eerste fase kwam gereed in mei 2002, waarna de haven weer tijdens de zomer kon worden gebruikt als recreatiehaven. In oktober 2002 werd gestart met de tweede fase, waarbij de kademuren langs de Bierkade en Grote Kade onder handen werden genomen. Aan deze zijde bleek de kademuur in nog slechtere staat dan uit het onderzoek was gebleken, zodat op enkele plaatsen de muur geheel tot op de bodem moest worden vernieuwd.
Ook de aanwezige natuurstenen herdenkingsstenen werden gerestaureerd en teruggeplaatst, evenals de natuurstenen blokken die overal in de muren voorkomen en waarvan de functie helaas onduidelijk is gebleven. Vermoed wordt, dat ze bij vroegere instortingen zijn aangebracht om de stabiliteit te verbeteren.
De steunconstructie aan de onderzijde van de kademuur bleek aan deze zijde hoger te komen, omdat de bestaande muurvoet eveneens omhoog liep. Hierdoor kon schade aan schepen niet worden uitgesloten en daarom werd de damwandconstructie afgeschermd met een steiger langs de Turfkade en Bierkade. Deze steiger is los gehouden van de gerestaureerde muren. Langs de Grote Kade is de muurvoet afgeschermd met vroeger gebruikelijke vloedpalen. Immers, in vervlogen tijden was deze haven een getijdehaven.
Inmiddels is ook deze tweede fase tijdig (in april) gereedgekomen en kunnen schepen de haven deze zomer weer in gebruik nemen.