Gemeente Goes

Persbericht

Praktisch Verkeersexamen Goese Basisscholen
Leerlingen Montessorischool De Basis bijten het spits af

Op donderdag 15 mei en 22 mei zijn in de gemeente Goes de praktische verkeersexamens. Dit jaar neemt een record aantal leerlingen deel aan de verkeersexamens. Ruim 460 leerlingen, die afkomstig zijn van 17 Goese basisscholen, melden zich dit jaar bij de start. De leerlingen van montessorischool De Basis bijten het spits af. Het praktisch verkeersexamen is een vervolg op het landelijk schriftelijke verkeersexamen van 3VO dat in april plaatsvond.

Om 8.45 uur starten de examens op het parkeerterrein van Sportpunt Zeeland, Zwembadweg 3 in Goes.

Het praktisch verkeersexamen bestaat uit twee onderdelen. Eerst doen de kinderen mee aan het onderdeel Goes-fiets-Veilig dat uit acht praktische oefeningen bestaat. De scholen hebben vooraf geoefend om de kinderen een betere fietsbeheersing aan te leren. Als zij deze fietsvaardigheidsoefeningen met goed gevolg afleggen krijgen zij het certificaat Goes-fiets-Veilig uitgereikt.

Direct daarna fietsen zij een traject van ongeveer zes kilometer langs de scholen voor voortgezet onderwijs. Onderweg krijgen de kinderen te maken met spoorwegovergangen, drukke kruispunten, fietsoversteekplaatsen en rotondes.

Het traject is van tevoren bekend gemaakt, zodat de school en de leerlingen met hun ouders konden oefenen. Alle kinderen rijden op een veilige fiets. De fietsen zijn vooraf gekeurd, zonodig hersteld en voorzien van een Ok-sticker.

Langs de route staan zeven controleposten die het verkeersgedrag van de kinderen beoordelen. Leerlingen die slagen ontvangen het verkeersdiploma. De school die de beste resultaten behaalt krijgt de wisselbeker die op dit moment in handen is van De Kloetingseschool.