Ingezonden persbericht


Persbericht

16 mei 2003

Van Wijnen Groep N.V. neemt Metacom officieel in gebruik

'Procesplan' met succes geïmplementeerd

Deze week heeft de regio Noord van Van Wijnen officieel het bedrijfsinformatiesysteem Metacom in gebruik genomen. De oplevering van Metacom is een volgende stap in een uitgebreid traject, dat uiteindelijk moet leiden tot een efficiëntere bedrijfsvoering in het gehele bouw- en projectontwikkelingsconcern. Na regio Noord zal Metacom ook in de andere regio´s van Van Wijnen worden uitgerold.

Met de oplevering van Metacom bij regio Noord wordt de eerste fase van de implementatie afgerond. Daarmee komt de afronding in zicht van een uitgebreid en - zeker voor de bouwsector - heel bijzonder traject, dat enkele jaren geleden startte met een onderzoek naar de optimalisering van de bedrijfsprocessen bij Van Wijnen. Omdat bleek, dat verbetering van de bedrijfsprocessen en automatisering hand in hand gaan, werd het project 'Procesplan' in het leven geroepen, dat moest leiden naar de implementatie van een geïntegreerd bedrijfsinformatiesysteem. Dertien werkgroepen met medewerkers uit alle afdelingen en vestigingen werden betrokken bij het opstellen van een programma van eisen. Uit tien ICT-aanbieders viel de keuze na een intensief selectietraject in september 2002 uiteindelijk op Metacom van Van Meijel Automatisering.

"Na de keuze voor Metacom zijn de implementatieteams begonnen met de ontwikkeling en inrichting van een prototype. Daarin zijn de werkprocessen uit de blauwdruk, die voortkwam uit het 'Procesplan' tot in detail ingericht", verduidelijkt Bob Post, financieel directeur van Van Wijnen. "Ook zijn de specifieke datastructuur, de schermopmaak, de sjablonen en de standaardformulieren ontwikkeld. Na een test door de verschillende implementatieteams zijn begin mei de gegevens uit bijvoorbeeld het relatiebestand en van de lopende projecten uit het oude naar het nieuwe systeem geconverteerd." Na regio Noord zal Metacom verder in de regio´s worden uitgerold. Meteen na de bouwvak is Van Wijnen West aan de beurt en vervolgens regio's Zuid en Oost. Eind 2003 hebben alle twintig vestigingen in de vier regio´s van Van Wijnen toegang tot het systeem.

Van Wijnen is zeer te spreken over de samenwerking met VanMeijel. "Je ziet nu het voordeel van een partner, die zich volledig op de bouw heeft toegelegd. VanMeijel kent de werkprocessen en de cultuur in de bouw. Omdat we dezelfde taal spreken verloopt de communicatie uitstekend en komen we gaandeweg tot aanpassingen, die nog meer gebruiksgemak en efficiency opleveren.", zegt Bertus Roest, hoofd automatisering van Van Wijnen. "VanMeijel fungeert in ons project als hoofdaannemer. We wilden voor de uitvoering van het project maar met één leverancier te maken hebben. Behalve voor de ontwikkeling en implementatie van de software is VanMeijel ook verantwoordelijk voor de installatie van de hardware en de data-infrastructuur, die door derden geleverd wordt. We hebben vooraf duidelijke afspraken gemaakt over de fasering en de kosten van de implementatie en we lopen wat dat betreft keurig op schema."

De implementatie van Metacom bij Van Wijnen is in meerdere opzichten bijzonder. Niet alleen vanwege de intensieve voorbereiding van het project bij Van Wijnen, maar ook vanwege het grote draagvlak voor het project in het bouwbedrijf. Voor Van Meijel Automatisering is Van Wijnen de eerste B&U-klant. VanMeijel heeft zich al sinds de oprichting in 1986 in de bouwsector gespecialiseerd. Metacom is een bedrijfsinformatiesysteem, dat het hele bouwproces en de ondersteunende functies automatiseert. Het systeem is geheel in eigen beheer ontwikkeld. Aanvankelijk lag het zwaartepunt op de grond-, weg- en waterbouw, waar momenteel bijna alle grote bedrijven Metacom gebruiken. Met de introductie van Metacom 7.0, dat speciaal voor de B&U-sector aangepast en uitgebreid is, richt VanMeijel zich ook op de burgerlijke en utiliteitsbouw. Van Wijnen heeft er bewust voor gekozen om ´launching customer´ van VanMeijel in de B&U-sector te zijn. Met VanMeijel in de rol van hoofdaannemer en met de inbreng van de kennis van de B&U door de Van Wijnen-organisatie kunnen de beide bedrijven werken aan een optimale invulling en inrichting van Metacom voor de B&U."

Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen Bob Post, financieel directeur van Van Wijnen Holding N.V. (telefoon: 035 -548 28 33 of per e-mail: b.post@vanwijnen.nl) of met Frans van Meijel, directeur van Van Meijel Automatisering (telefoon: 0527-61 47 67 of per e-mail: fvmeijel@vanmeijel.nl)