Politie IJsselland






IJsselland
Stafafdeling Communicatie & Voorlichting
Postbus 611, 6000 AP Zwolle



Datum : 16 mei


Aanbod voor gratis preventieadvies bij 120.000 woningen



Gezien de publicaties uit de politiemonitor op het moment in veel locale media, lijkt het gepland, maar het is louter toeval dat de komende dagen bij ruim 120.000 adressen in het werkgebied van de politie IJsselland het blad Veilig Wonen in de brievenbus valt. Een blad vol tips en aanbevelingen om het huis beter te beveiligen en niet zoals uit politiemonitor blijkt een lampje te laten branden. Het blad wordt in hoofdzaak bezorgd bij adressen waar mensen wonen met een eigen woning. De verhurende organisaties, die in IJsselland ongeveer 80.000 woningen bezitten, worden afzonderlijk geattendeerd op het organiseren van veiligheid voor hun huurders.

Via het blad krijgen de inwoners o.a. een gratis preventieadvies aangeboden voor hun eigen woning. Er kan een bon worden ingevuld, welke kan worden opgestuurd naar de politie. Het advies wordt uitgevoerd door bedrijven, die beschikken over speciaal hiertoe opgeleid personeel en aan een aantal door de politie gestelde voorwaarden voldoen. De politie werkt nauw samen deze bedrijven. De bedrijven zijn zelfs geautoriseerd om de door hen beveiligde woningen te voorzien van het politiecertificaat "Veilige Woning". De politie controleert achteraf. Zo'n certificaat levert korting bij de verzekering op. Ook kunnen burgers gratis videobanden over preventiemaatregelen bij deze bedrijven verkrijgen of tegen verzendkosten toegestuurd krijgen. De advisering richt zich in hoofdzaak op het hang- en sluitwerk van de woning. Uitgangspunt is, om het de potentiële inbreker op dit gebied zo moeilijk mogelijk te maken. De politie heeft niets tegen elektronische beveiliging maar legt prioriteit bij mechanische beveiliging.

Voor nadere informatie of voor het verkrijgen van het 16 pagina's omvattende blad Veilig Wonen kunt u zich wenden tot de regionaal coördinator Veilig Wonen van de politie.

---


Voor nadere informatie: Politie IJsselland, A(drie) Vaarkamp, tel. 038-4963897,

mobiel 06-20443089, e-mail: adrie.vaarkamp@ijsselland.politie.nl



---- --


ZWOLSE POORT, RIBW ZWOLLE, OPENBAAR MINISTERIE EN POLITIE ONDERTEKENEN SAMENWERKINGSCONVENANT




Op donderdag 22 mei as. wordt door Stichting Zwolse Poort, Stichting RIBW Zwolle e.o., het Openbaar Ministerie Zwolle/Lelystad en de Politieregio IJsselland een convenant getekend. Het convenant heeft als doel de onderlinge contacten soepel te laten verlopen en gedragsregels hierover met elkaar af te spreken.

Zwolse Poort, Instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg West-Overijssel heeft het initiatief genomen tot het opstellen van het convenant. Zwolse Poort en RIBW (Regionale Instelling Beschermd Wonen) Zwolle e.o. hebben regelmatig te maken met de politie en het Openbaar Ministerie. Bijvoorbeeld omdat politie en OM behoefte hebben aan informatie van in de instelling verblijvende personen. Dit kan te maken hebben met de hulpverlenende taak van de politie, maar ook met de opsporingstaak van politie en OM. In de praktijk is gebleken dat in de uitvoering van deze werkzaamheden de verschillende partijen te maken hebben met regelgeving die niet goed op elkaar aansluit. Dit kan leiden tot misverstanden en onduidelijkheden. Met het convenant wordt geprobeerd zoveel mogelijk duidelijkheid te geven over de formele posities van de partijen en de werkwijze zodanig op elkaar af te stemmen dat een soepel verloop van de contacten gewaarborgd is.

Een belangrijke afspraak in het convenant is dat in het vervolg alle contacten zullen verlopen via contactfunctionarissen die door de vier organisaties worden aangewezen. In principe geldt dat deze contactpersonen 24 uur per dag bereikbaar zijn. Verder worden in het convenant afspraken gemaakt over de omgang van politie en OM met het beroepsgeheim van de hulpverleners en het betreden van gebouwen van de instellingen door de politie en mogelijk daarop volgende opsporingshandelingen. Daarnaast vormen de contactfunctionarissen een 'denktank' waar knelpunten worden besproken en aanbevelingen voor de praktijk worden gedaan.

Het convenant wordt ondertekend door de Raad van Bestuur a.i. van Zwolse Poort de heer D. van Goor, de directeur van RIBW Zwolle e.o. de heer E. Gritter, de regioteamleider IJsselland van het Openbaar Ministerie de heer D. ten Boer, en de korpschef van Politieregio IJsselland de heer J. Wilzing.


Noot aan de redactie: De ondertekening vindt plaats op donderdag 22 mei 2003 om 15.30 uur in het personeelsrestaurant van het GGZ-centrum aan de Burgemeester Roelenweg 9 in Zwolle. U bent van harte uitgenodigd bij de ondertekening aanwezig te zijn. Met eventuele vragen kunt u terecht bij de communicatiemedewerker van de politie Nanda Kappers (038-4963183). Indien nodig kan zij vragen doorspelen naar Zwolse Poort en RIBW.

---


Politie IJsselland
Persberichten Zwolle
van Donderdag 15-mei-2003 07:00 uur
tot Vrijdag 16-mei-2003 06:59 uur
Door: Moniek Winters
Piket: Nanda Kappers (038-496 38 91)
---

BROMFIETSER GEWOND NA AANRIJDING



ZWOLLE - Op de Kanaalweg heeft gisterochtend een aanrijding plaatsgevonden tussen een bromfietser en een automobilist. De 25-jarige bromfietser uit Zwolle reed over de Kanaalweg, uit de richting van de Nieuwe Weteringkade en gaand richting Heino. Hij nam op een gegeven moment de binnenbocht. Hier kwam in tegengestelde richting net een 37-jarige automobilist uit Raalte aan. Een botsing was het gevolg. De bromfiets kwam tegen een hek tot stilstand en de auto kwam met de voorzijde boven de Nieuwe Wetering te hangen. Beide voertuigen zijn afgesleept. De bromfietser is met een vermoedelijk sleutelbeenfractuur naar het ziekenhuis gebracht.

(03-059649)


---

AANRIJDING MET VIJF VOERTUIGEN



ZWOLLE - Op de Ceintuurbaan, onder aan de afrit van de A28, heeft gistermiddag om ongeveer 14.30 uur een aanrijding plaatsgevonden, waarbij vijf auto's betrokken waren. Een 38-jarige automobiliste uit Raalte was met haar auto van de afrit gekomen en wilde rechtsaf de Ceintuurbaan op. Hierbij kwam zij voor een rood stoplicht te staan. Een bestuurster(leeftijd onbekend) van een taxibus uit Oldebroek kwam ook van de afrit en reed de vrouw in de auto vervolgens in de flank. De vrouw moest door de brandweer uit haar auto worden bevrijd en heeft licht letsel opgelopen. Ten gevolge van de aanrijding raakten nog drie auto's betrokken bij de aanrijding. Hierbij werd alleen blikschade opgelopen. Om te voorkomen dat nog meer auto's onder aan de afrit op de Ceintuurbaan zouden komen, is de afrit Zwolle-Noord enige tijd afgesloten geweest.

(03-059839)


---

RIJBEWIJZEN INGENOMEN



ZWOLLE - Aan het Groot Wezenland heeft de politie gisteravond een 31-jarige automobilist uit Lemmer aangehouden wegens rijden onder invloed. De man blies 620 ug/l. Zijn rijbewijs is ingenomen en hij kreeg een proces-verbaal.

ZWOLLE - Vannacht heeft de politie op de Eekwal een 21-jarige bestuurder van een bestelbus uit Zwartsluis aangehouden wegens rijden onder invloed. De man blies 730 ug/l. Zijn rijbewijs werd ook ingenomen en hij kreeg een proces-verbaal.

(03-060003)


(03-060050)


---

RIJDEN ONDER INVLOED



ZWOLLE - Op de Middelweg heeft de politie vannacht een 39-jarige automobilist uit Zwolle aangehouden wegens rijden onder invloed. De man blies 255 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van een uur.

(03-060014)


---

RIJBEWIJS INGENOMEN VOOR 57 KM TE HARD



ZWOLLE - Op de Klipperweg is gisteravond een 23-jarige automobilist uit Zwolle aangehouden voor te hard rijden. De man werd door het team Verkeersveiligheid belaserd op 107 km/u waar 50 is toegestaan. Zijn rijbewijs is ingenomen en hij kreeg een proces-verbaal.

(03-059992)


---

OVERSCHRIJDING CONSTRUCTIESNELHEID BROMFIETS



ZWOLLE - Aan de Van Wevelinkhovenstraat is vannacht een 27-jarige man uit Zwolle op zijn bromfiets aangehouden. Zijn bromfiets is aan het bureau getest op de constructiesnelheid, welke met ruim 58 km/u werd overschreden. Hij kreeg een proces-verbaal.

(03-060038)


---

AUTO GESTOLEN



ZWOLLE - Gisteren tussen 00.30 en 07.30 uur is aan de Abel Tasmanstraat een personenauto gestolen. Een blauwe Opel Kadett werd voor ontvreemd. De 30-jarige eigenaar uit Zwolle heeft aangifte gedaan. De politie stelt een onderzoek in.

(03-059661)


---

ZAKKENROLLEN



ZWOLLE - Gistermiddag tussen 13.30 en 13.45 uur is een 17-jarig meisje uit 't Harde de dupe geworden van zakkenrollerij. Terwijl zij in een winkel wat aanpaste en even naar de spiegel liep, is haar portemonnee uit haar tas weggenomen.

(03-059784)


---

TANKEN ZONDER TE BETALEN



ZWOLLE - Bij een tankstation aan de Ceintuurbaan heeft gisteren een onbekende dader brandstof getankt zonder te betalen. De man keek na het tanken de kassier aan en reed met piepende banden weg. De politie stelt een onderzoek in.

(03-059795)


---

20 BEKEURIGEN VOOR AUTOGORDEL



ZWOLLE - Gistermiddag heeft de politie op de locatie Westerlaan/Oosterlaan/Stationsweg een autogordelcontrole uitgevoerd tussen 16.30 en 18.00 uur. Er werden 20 bekeuringen uitgereikt.

(03-059914)


---

BROMFIETSCONTROLE



ZWOLLE - Gisteravond tussen 19:00 en 21:00 uur heeft de politie bromfietscontrole gehouden op de Grote Markt voor het bureau van de stadswacht. Tijdens deze controle zijn er 20 brom/snorfietsen gecontroleerd. Er werden 29 bekeuringen uitgereikt voor de volgende feiten: constructie snelheid 10, helm 9, certificaat 4, verzekering 4, geen 16 jaar 1, teveel geluid 1. Er zijn 3 bromfietsen aan het bureau geplaatst voor teveel vermogen. Het hoogst gemeten vermogen kwam boven de 2,0 KW.

(03-059975)


---

Einde


---- --

Politie IJsselland
Persberichten Deventer e.o.
van Donderdag 15-mei-2003 07:00 uur
tot Vrijdag 16-mei-2003 06:59 uur
Piket/door: Nanda Kappers (038-4963891)
---

BROMFIETSTER TEN VAL



DEVENTER- Een 25-jarige vrouw uit Twello reed donderdag even na 17.00 uur met haar bromfiets op de Wilhelminabrug. Plotseling zag zij voor haar een fietser een andere fietser inhalen. Zij probeerde beide fietsers te ontwijken en stuurde naar links. Hierbij kwam zij echter ten val. Daarbij raakte ze de reling van de brug. De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd een gekneusde pols geconstateerd.

(03-059900)


---

DRONKEN BESTUURDER RAAKT RIJBEWIJS KWIJT



DEVENTER - Vrijdagochtend rond 01.40 uur werd een 46-jarige man uit Twello op de Emmastraat aangehouden voor een alcoholcontrole. Hij bleek flink te hebben gedronken. De ademanalyse op het bureau gaf een uitslag van 870 ug/l (2?). Het rijbewijs van de man werd ingevorderd. Verder kreeg hij een rijverbod van 10 uur en een PV uitgereikt.

(03-060035)


---

INBRAKEN IN BEDRIJVEN



DEVENTER - Donderdagochtend bleek er te zijn ingebroken bij een bedrijfspand aan de Westfalenstraat. Twee deuren zijn vernield, maar er wordt niets vermist.

(03-059651)



DIEPENVEEN - Donderdagochtend bleek er ook te zijn ingebroken in een manege aan de Ganzekooisweg. Een deur is vernield en uit een kassa is geld weggenomen.

(03-059668)



DEVENTER - In de nacht van woensdag op donderdag is er vanaf een bedrijfsterrein aan de Roland Holstlaan een aanhangwagen en een trilplaat weggenomen. Vermoedelijk is de trilplaat door de daders op de aanhangwagen vervoerd.

(03-059869)


---

WINKELDIEVEGGE AANGEHOUDEN



DEVENTER - Donderdag rond 13.00 uur werd in een winkel aan de Lange Bisschopstraat een 18-jarige vrouw uit Deventer aangehouden voor diefstal van een paar schoenen. Ze is naar verhoor met een dagvaarding heengezonden.

(03-059742)


---

MAN VERZET ZICH HEFTIG BIJ AANHOUDING



DEVENTER - Donderdagavond rond 20.15 uur werd op de Grote Overstraat een 24-jarige Deventernaar aangehouden omdat hij zonder helm op een bromfiets reed. De man was het hier kennelijk niet mee eens en beledigde de twee politiemensen. Hierop werd de man aangehouden. Hij verzette zich daarbij hevig. Nadat de hulp van collega's was ingeroepen kon de man worden afgevoerd. Na afloop bleek dat bij de worsteling één van de politiemannen een gebroken rib had opgelopen. De verdachte is na verhoor met een PV heengezonden.

(03-059941)


---

GROEP JONGEREN ZORGT VOOR PROBLEMEN



DEVENTER - Donderdagavond laat ontstonden er problemen bij een horecagelegenheid aan de Brink. Een groep jongeren was ongewenst binnengekomen en zorgde voor problemen. Hierop is een gedeelte van de groep door de politie naar buiten gedirigeerd. Hierop keerde de rust weer.

(03-060040)


---

Einde


---- --

Persberichten politie Pers Salland
van donderdag 15-mei-2003 07:00 uur
tot vrijdag 16-mei-2003 06:59 uur
Door : Wim Dierkx
Piket: Moniek Winters/ Nanda Kappers
---


VERKEERSCONTROLES



RAALTE / HEINO - Bij diverse controles werden donderdag bekeuringen uitgeschreven voor: geen losbreekreminrichting bij een aanhanger; een opgevoerde bromfiets (ruim 75 km./u.); 5 bestuurders zonder autogordel; 2 kinderen op de achterbank niet in de gordel; 1 fietser die met drieën naast elkaar reden en
1 onverzekerde bromfiets.
---


DIEFSTAL PORTEMONNEE UIT FIETSMAND, GROOT GELDBEDRAG AFGESCHREVEN



HEINO - Donderdag meldde een inwoonster van Heino dat afgelopen dinsdag op de Dorpsstraat haar portemonnee uit de fietsmand was gehaald. In de portemonnee zaten o.a. bankpasjes + de bijbehorende pincodes!!!! Inmiddels zijn er enkele duizenden euro's van haar bankrekening afgeschreven. Het slachtoffer deed aangifte. Er wordt een nader onderzoek ingesteld.


---




---- --

Dagrapport Pers Kampen
van Donderdag 15-mei-2003 07:00 uur
tot Vrijdag 16-mei-2003 06:59 uur
Rein Kloppenburg
Piket: 038-4963891

---

AUTOMOBILISTE ONDER INVLOED



KAMPEN - Een 21-jarige automobiliste uit Kampen werd vannacht omstreeks 01.30 uur gecontroleerd op de Groenestraat. De blaasproef gaf als uitslag 385 ug/l. De vrouw kreeg een rijverbod van 3 uren en een proces-verbaal.
(03-060037)



---

RIJBEWIJS INGEVORDERD



IJSSELMUIDEN - Een 23-jarige automobiliste uit Kampen reed omstreeks 22.00 uur over de Zwolseweg met een snelheid van 130 km waar 80 km is toegestaan. Haar rijbewijs werd ingevorderd en proces-verbaal wordt opgemaakt.
(03-059989)



---

INBRAAK IN AUTO



KAMPEN - In de nacht van 14 op 15 mei tussen 05:00 en 05:30 uur werd ingebroken in een auto aan de Skonenvaardersstraat. De achterruit werd vernield en uit de auto werden een radardetector en het frontje van radio ontvreemd.
(03-059591)



---

Einde dagrapport Pers Kampen


---- --

Persberichten politie Hardenberg/Dalfsen/Ommen
van donderdag 15-mei-2003 07:00 uur
tot vrijdag 16-mei-2003 06:59 uur
Door : Wim Dierkx
Piket: Moniek Winters/ Nanda Kappers
---


VERKEERSONGEVAL NA ONWELWORDING, AUTO IN BRAND



COLLENDOORN - Donderdagmorgen raakte op de Slagennweg een 53-jarige bestuurder uit Hoogeveen met zijn auto van de weg. Hij belandde in een sloot, waarop de auto in brand vloog. De man kon op eigen krachten niet uit de brandende auto komen. Politiemensen, die door voorbijgangers op het ongeval waren geattendeerd zagen kans de man uit zijn auto te halen. De brandweer kwam ter plaatse om de brandende auto te blussen. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.


---



RIJBEWIJS INGENOMEN NA TE HOGE SNELHEID



OMMEN - Een 25-jarige autobestuurder uit de gemeente Ommen raakte donderdagavond zijn rijbewijs kwijt. Op de rijksweg N34 reed hij met een snelheid van gemiddeld 135 km./u. Ter plaatse geldt een maximum snelheid van 80 km./u. Om een vrachtwagen in te halen maakte hij gebruik van de rechts van de hoofdrijbaan gelegen parallelweg om vervolgens zijn weg weer te vervolgen. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.


---


AANHOUDING NA WINKELDIEFSTAL



HARDENBERG - Donderdagmiddag is een 19-jarige man uit Ommen aangehouden voor winkeldiefstal in een grootwinkelbedrijf aan de Voorstraat. Daar nam hij een portemonnee weg. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.


---


AANHOUDINGEN NA VERNIELINGEN



HARDENBERG - Vrijdagmorgen (01.11 uur) werden aan de Stationsstraat 3 jongens uit Hardenberg aangehouden. In de fietsenstalling van het NS station vernielden de knapen(16 en 17 jaar) fietsen. In totaal waren ongeveer 15 uit de rekken gehaald. Na verhoor werden zij in de loop van de nacht weer op vrije voeten gesteld. De eventuele schades aan de fietsen worden op hen verhaald. De knapen krijgen daarnaast een strafmaatregel via het bureau HALT.


---



---- --

Dagrapport teams Steenwijk/Horst&Waterland
van Donderdag 15-mei-2003 07:00 uur
tot Vrijdag 16-mei-2003 06:59 uur
Rein Kloppenburg
Piket: 038-4963891

---

AUTOGORDELCONTROLE



STEENWIJK - Vandaag tijdens autosurveillance een gordelcontrole gehouden op de Vendelweg te Steenwijk. Ongeveer 80 voertuigen gecontroleerd. Resultaat 2 x een mini-pv voor niet dragen van de autogordel.
(03-059789)



---

SNELHEIDSCONTROLE MET LASERGUN



STEENWIJK - Vanochtend met de lasergun snelheidscontrole gehouden.
Van 08.20 tot 08.40 uur aan de Kallenkoterallee gestaan. Er geldt hier een maximum snelheid van 30km/h. Geen overtredingen geconstateerd.
Van 08.45 tot 09.40 uur gestaan aan de Middenweg. Hier geldt ook een maximum van 30 km/h. Drie verbalen geschreven voor te snel rijden. Hoogst gemeten snelheid was 65 km/h. Tevens meerdere bestuurders (die tussen de 40 en 50 km/h reden) gewaarschuwd.
(03-059686)


STEENWIJK - Vanavond tussen 19.45 uur en 20.30 uur met de lasergun
gecontroleerd op de Kallenkoterallee. Hoogst gemeten snelheid 54 km p/u. De rest van de gemeten snelheid allemaal rond de 40 km p/u. Gecontroleerd op het laatste gedeelte van de Kallenkoterallee.
(03-059963)



---

Einde dagrapport teams Steenwijk/Horst&Waterland


---- --