Nieuw-Vlaamse Alliantie


Minister Van Mechelen overtreedt de verkiezingswetgeving (16/05/03)

Wetgeving inzake campagnevoeren, deontologische codes voor Vlaamse ministers, regels inzake overheidscommunicatie,

In verkiezingstijden moet dit alles wijken voor pensen en compot. In de goede traditie van Charles Woeste en Paul Vanden Boeynants.

Tot hun niet geringe verbazing ontvingen kiezers in de provincie Antwerpen eind vorige week een brief van Jumping Kapellen vzw (gedateerd op 5 mei 2003).

De boodschap? Promotie voor de Jumping van Kapellen (Belgisch Kampioenschap 2003 op 6, 7, 8 en 9 juni e.k.) netjes gecombineerd met promotie voor Vlaams minister én VLD-kandidaat Dirk Van Mechelen, met een mooie verwijzing naar de Vlaamse Infolijn en als kers op de taart een vrijkaart voor twee personen.

Wie formuleert het aanbod? Jumping Kapellen vzw, maar de brief wordt netjes mee ondertekend door Dirk Van Mechelen, Vlaams minister.

In de brief van Van Mechelen prijst deze de Jumping van Kapellen aan. Omdat u hierbij zeker niet mag ontbreken hebben wij het genoegen U in bijlage een uitnodiging te bezorgen voor 2 personen, meldt de minister. Voor wat, hoort wat, moet Van Mechelen gedacht hebben. Om geen onduidelijkheid te laten bestaan over de echte bedoeling van zijn schrijven, stak de minister, naast de gratis toegangskaart voor 2 personen, ook een verkiezingspamflet in de briefomslag. Op dit pamflet staan uitvoerig de ministeriële bevoegdheden van Van Mechelen te lezen en het contactadres van zijn kabinet.

Van Mechelen gaat hiermee ver over de schreef en overtreedt meermaals zowel de ministeriële deontologie als de wetgeving op de verkiezingsuitgaven. Ten eerste geldt er een wettelijk verbod op geschenken (art.5 wet op de controle van de verkiezingsuitgaven). Een kandidaat, laat staan een minister, mag zijn kiezers geen materiële voordelen geven en dat is nu net wat Van Mechelen wél doet. Daarnaast mag de minister ook geen giften ontvangen van een rechtspersoon, ook niet in natura. De N-VA ontdekte dat de Raad van Bestuur van de vzw Jumping Kapellen heel toevallig volledig is samengesteld uit VLD-mandatarissen van Kapellen. We sommen even op: voorzitter van Jumping Kapellen is mevrouw Isabelle Buchmann-Kronacker, echtgenote van huidig OCMW-voorzitter Jacky Buchmann. Maken nog deel uit van de Raad van Bestuur van de vzw (Belgisch Staatsblad 19 april 2001): ondervoorzitter Alex Roelands, ook VLD-fractieleider in de gemeenteraad van Kapellen; secretaris Raymond Roelands, ook OCMW-raadslid voor de VLD in Kapellen; penningmeester Jac Van Gansen, ook VLD-gemeenteraadslid in Kapellen. Lang zal VLD-minister Van Mechelen dus niet hebben moeten aandringen om deze gratis verkiezingsondersteuning te krijgen.

Tot slot overtreedt Van Mechelen ook de deontologische code van het Vlaams parlement die ondertekend werd door de Vlaamse regering. Van Mechelen misbruikt zijn ministerambt om campagne te voeren, inclusief de misleidende verwijzing naar de Vlaamse Infolijn, en gebruikt zelfs zijn kabinet als contactadres.

De N-VA is het beu dat de paars-groene ministers misbruik blijven maken van hun ambt en daarbovenop nog eens de verkiezingswetgeving aan hun laars lappen. Ondanks de lessen die werden geleerd uit, bijvoorbeeld, het Volvo-verhaal van minister Vogels, de Audi-reclame van Verhofstadt en de pamfletten van Gabriels en de kostuums van Vanhengel, blíjven paars-groene ministers alle regels aan hun laars lappen. De overtredingen worden alsmaar erger.

Vlaams parlementslid Kris Van Dijck interpelleert minister-president Dewael over de overtredingen van zijn minister. De N-VA eist van Dewael daadwerkelijke sancties. Een berisping is, net zoals in de zaak-Vanhengel, onvoldoende. Volgens de N-VA geldt de wet voor iedereen, ook voor ministers, ook voor de VLD-ministers. Wat de overtreding van de wet op de verkiezingsuitgaven betreft, rekent de N-VA erop dat het parket zal optreden tegen Van Mechelen.

Auteur:
fractie Vlaams parlement
Kris Van Dijck, Vlaams parlementslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be